Výrobce elektroniky Canon prudce zvýšil čtvrtletní zisk

27.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. července (ČTK) - Čistý zisk japonského výrobce elektroniky Canon se ve druhém čtvrtletí více než zečtyřnásobil na 67,64 miliardy jenů (zhruba 15 miliard Kč) díky silné poptávce po digitálních fotoaparátech a kancelářských zařízeních. Oznámila to dnes firma.

Celkové tržby společnosti se zvýšily o 22 procent na 970,36 miliardy jenů. Provozní zisk stoupl o více než 150 procent na 113,4 miliardy jenů. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 90,6 miliardy jenů. Firma navíc zlepšila odhad svého celoročního prodeje digitálních fotoaparátů o dvě procenta na 26,5 milionu kusů.

Odhad celoročního provozního zisku zůstal beze změny na 360 miliardách jenů kvůli silnějšímu kurzu jenu a nejistotě ohledně vyhlídek evropské ekonomiky. Prognóza nicméně i tak představuje nárůst provozního zisku o dvě třetiny oproti loňskému roku.

"Je těžké se domnívat, že zisky společnosti nadále porostou tempem, které jsme viděli v prvním pololetí, protože přetrvává velké množství nejistot," uvedl analytik Micušige Akino z firmy Ichiyoshi Investment Management.

Finanční ředitel Canonu Tošizo Tanaka upozornil, že je obtížné předpovídat důsledky evropské dluhové krize, která začala v Řecku. "Z toho důvodu nemůžeme v Evropě očekávat rychlý růst," řekl. "Americká ekonomika bude oživovat rychleji," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK