Soud EU rozhodne ve sporu o registraci Budweiseru v unii

29.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Lucemburk 29. července (zpravodaj ČTK) - Soudní dvůr Evropské unie dnes vynese definitivní verdikt ve sporu českobudějovického pivovaru Budvar a amerického Anheuser-Busch o registraci značky "Budweiser" v EU.

Celý spor se táhne již více než deset let, tedy od doby, kdy společnost ze Spojených států požádala o registraci u Úřadu pro harmonizaci na vnitřním trhu (OHIM). Ten ovšem podpořil námitky českobudějovického výrobce piva a značku "Budweiser" pro piva a další alkoholické a nealkoholické nápoje nezaregistroval. Americká společnost se poté obrátila se žalobou k druhému nejvyššímu soudu v evropské sedmadvacítce, kde ovšem v březnu loňského roku neuspěla.

"Právo na obchodní užívání výrazu Budweiseru pro pivo již totiž bylo přiznáno v Německu a Rakousku českému pivovaru Budějovický Budvar," vysvětlil soud tehdejší verdikt.

Dnešní rozhodnutí tak bude definitivní, protože jde o odvolání Anheuser-Busch. Budějovický Budvar doufá, že soud rozhodne v jeho prospěch i podruhé. Pokud by se tak nestalo, znamenalo by to, že v některých členských státech unie by oba podniky začaly užívat stejnou známku, což by mohlo odstartovat novou vlnu sporů.

Pivovar v Budějovicích, který němečtí přistěhovalci pojmenovali Budweiser, byl založen v roce 1895. Americký Anheuser-Busch ale zavedl svoji vlastní americkou značku Budweiser v roce 1876. Oba pivovary bojují o značku Budweiser a její různé obměny již více než 100 let. Většina sporů ale spadá do nedávných let, kdy Budvar zvýšil export.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK