Penta prý má zájem o dalšího polského výrobce mražených potravin

29.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 29. července (zpravodajka ČTK) - Investiční skupina Penta má podle dnešního vydání listu Puls Biznesu zájem o dalšího polského výrobce mražených potravin. Nedávno koupila firmu Iglokrak Group, kterou nyní chce spojit se severopolským Iglotexem. Stoprocentním vlastníkem Iglotexu je fond Ipopema FIZ.

Podle Pulsu Biznesu Penta brzy požádá polský antipomonopolní úřad o svolení k fúzi Iglokraku a Iglotexu. Firmy jsou největšími hráči na polském trhu mražených potravin.

"Penta Investments vede jednání s Iglotexem, jejich cílem je případná fúze Iglotexu s Iglokrakem," řekl deníku mluvčí Penty Martin Danko.

Člen dozorčí rady konkurenční mrazírenské firmy Jago Krzysztof Kosiorek-Sobolewski řekl, že transakce Penty urychlí integraci odvětví a přinese do něj finanční prostředky.

Spojení Iglokraku a Iglotexu by bylo výhodné, protože první společnost působí hlavně na jihu Polska a druhá na severu, připomíná Puls Biznesu. V případě fúze by nový majitel ušetřil například na nákladech za dopravu.

Iglokrak i Iglotex mají roční obrat okolo 300 milionů zlotých (1,85 miliardy korun) a jsou ziskové.

"Nevylučujeme nákup dalších firem z této branže v Polsku a vedeme v této věci jednání," řekl Danko. Podotkl ale, že Penta si pečlivě vybírá.

Penta je středoevropská investiční skupina, založená v roce 1994. Investuje především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu, telekomunikací a privátního bankovnictví. Penta působí ve více než deseti zemích Evropy. Nejvíce investičních projektů zatím Penta realizovala v Česku, na Slovensku a v Polsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK