Výrobce videoherních konzol Nintendo se propadl do ztráty

29.07.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 29. července (ČTK) - Japonský výrobce videoherních konzol a her Nintendo se v prvním fiskálním čtvrtletí propadl do ztráty. Důvodem byl slabý prodej způsobený silným jenem a nedostatkem nových herních titulů. Čistá ztráta za tři měsíce do konce června činila 25,22 miliardy jenů (5,5 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 42,32 miliardy JPY loni. Ve ztrátě se firma ocitla poprvé po šesti čtvrtletích. Nintendo je největším výrobcem videoherních přístrojů na světě.

Tržby se snížily o 25,6 procenta na 188,65 miliardy jenů. Prodej kapesních herních přístrojů DS klesl na 3,15 milionu z loňských srovnatelných 5,96 milionu. Prodej konzoly Wii se však zvýšil na 3,04 milionu z loňských 2,23 milionu kusů.

K nižšímu prodeji přispěl hlavně nedostatek nových her, který snížil i zájem o nákup herních přístrojů. Tržby však negativně ovlivnil i silný jen a cenová konkurence mezi výrobci konzol. Nejvyšší propad prodeje zaznamenala Evropa.

Nintendo chce nyní porazit konkurenci s přístrojem 3D. Minulý měsíc firma představila novou verzi své kapesní herní konzoly DS, která umožní hrát hry a sledovat filmy v trojrozměrném formátu bez potřeby speciálních brýlí, nazvanou 3DS. Do března příštího roku chce začít prodávat v Japonsku, USA a Evropě celkem devět softwarových titulů pro 3DS.

Společnost zatím ponechala beze změny výhled na celý letošní fiskální rok do konce března 2011. Čistý zisk se má snížit o 12,5 procenta na 200 miliard jenů, tržby mají činit 1,4 bilionu jenů, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK