VERZE 2-Růst eurozóny v Q2 táhly domácnosti, investice

02.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* HDP eurozóny v Q2 mezikvartálně 1,0 pct, meziročně 1,9...

...pct

* Růst eurozóny v Q2 táhly investice, domácnosti

* Expanze za Q1 revidována na 0,3 pct q/q, meziročně 0,8 pct

(přidává rozklad údajů o HDP)

BRUSEL, 2.září (Reuters) - Růst ekonomiky eurozóny ve druhém čtvrtletí táhla spotřeba domácností a investice, ukázaly čtvrteční údaje statistického úřadu Eurostat, jenž potvrdil rychlý odhad mezikvartální expanze a revidoval vzhůru meziroční výsledek.

Eurostat potvrdil rychlý odhad mezikvartálního růstu ze 13.srpna, podle něhož hrubý domácí produkt (HDP) 16 zemí používajících jednotnou měnu stoupl o 1,0 procenta. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2009 HDP vzrostl o 1,9 procenta proti dříve uváděným 1,7 procenta.

Analytici oslovení Reuters revizi předběžných dat nečekali.

Úřad navíc vzestupně revidoval údaje za první kvartál, a sice na mezikvartální růst o 0,3 procenta proti dříve uváděnému vzestupu o 0,2 procenta a meziroční expanzi HDP o 0,8 procenta proti původně udávanému růstu o 0,6 procenta.

Tahounem růstu HDP byly zejména silné údaje z Německa, největší ekonomiky bloku. Jedinou zemí eurozóny, jejíž ekonomika se smrštila, bylo krizí sužované Řecko. K dispozici ovšem nebyly údaje týkající se Irska. ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Pro celkový rozklad údajů klikněte prosím na: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-02092010-BP/ EN/2-02092010-BP-EN.PDF ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Růst se podle analytiků nicméně ve zbývající části roku zřejmě zpomalí kvůli fiskálním úsporným opatřením přijatým v mnoha zemích s cílem odvrátit krizi státních dluhů a také v důsledku poklesu poptávky po zahraničním zboží ve Spojených státech a Číně.

Evropská centrální banka zřejmě ve čtvrtek prodlouží úvěrové operace dodávající likviditu, a oddálí tak ústup od nouzových podpůrných opatření s tím, jak tvůrci politiky čelí nevyrovnanému oživení v eurozóně a zranitelnosti bank v zemích na okraji bloku. [ID:nLDE6810DM]

Eurostat uvedl, že mezikvartální spotřeba domácností k celkovému údaji přidala 0,3 procentního bodu, stejnou měrou přispěly investice, vládní výdaje přidaly 0,1 procentního bodu a zásoby 0,2 bodu. Bilance zahraničního obchodu přispěla 0,1 procentního bodu.

HDP celé 27členné Evropské unie ve druhém čtvrtletí mezikvartálně přidal také 1,0 procenta a meziročně vzrostl rovněž o 1,9 procenta.

(Autoři: Marcin Grajewski, Jan Strupczewski; Přeložil: Tomáš Doležel)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK