Evropské akcie klesají před rozhodnutím ECB o sazbách

02.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 2.září (Reuters) - Evropské akcie ve čtvrtek oslabovaly kvůli opatrnosti před rozhodnutím ECB o úrokových sazbách a údaji o rozjednaných...

...prodejích domů ve Spojených státech.

Ztráty byly nicméně omezené, když růst automobilek pomáhal vyvážit pokles bankovního sektoru před rozhodnutím ECB o sazbách.

Index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ve 13:05 klesal o 0,28 procenta na 1052,71 bodu.

Index automobilů a dílů STOXX Europe 600 <.SXAP> přidával 1,1 procenta, přičemž společnost Daimler <DAIGn.DE> posilovala o 1,6 procenta. Německá automobilka ve středu uvedla, že prodeje vozů Mercedes-Benz a Smart ve Spojených státech v srpnu vzrostly o 7,4 procenta. Banka UBS mezitím zvýšila doporučení pro akcie firmy na "neutrální" z "prodat".

ECB zřejmě ve 13:45 ponechá hlavní úrokovou sazbu na rekordním dnu 1,0 procenta. Trh bude sledovat především tiskovou konferenci ve 14:30 vzhledem k očekávání, že ECB prodlouží úvěrové operace dodávající likviditu.[ID:nSCH238465]

"Všichni sledují ECB a trh si vybírá zisky a čeká, jaké na jednání zazní názory," řekl Will Hedden, makléř z IG Index.

"Nicméně po včerejších silných nákupech to vypadá, že sentiment je velmi pozitivní."

Nejhůře se před rozhodnutím ECB vedlo bankám. Španělská banka BBVA <BBVA.MC> ztrácela 0,7 procenta, zatímco irská Allied Irish Bank <ALBK.I> oslabovala o 3,9 procenta.

Softwarová společnost Autonomy <AUTN.L> stoupala o 4,1 procenta po zprávě tisku, že by se mohla ocitnout v centru bitvy o převzetí mezi firmami Microsoft <MSTF.O> a Oracle <ORCL.O>.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK