HP získává 3PAR za 2,4 mld dolarů, Dell se stahuje (OPAK.)

03.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW YORK, 2.září (Reuters) - Hewlett-Packard <HPQ.N> ve čtvrtek zvítězila v bitvě o koupi firmy pro uchovávání dat 3PAR <PAR.N> s...

...nabídkou za 2,4 miliardy dolarů, když přebila již několikrát zvýšenou nabídku společnosti Dell <DELL.O>, jež se rozhodla z boje ustoupit.

HP zvedla nabídku o 3 dolary na 33 dolarů za akcii, zatímco poslední návrh Dellu činil 32 dolarů na akcii. Podle mnoha analytiků tato nabídková bitva, které jsou v technologickém sektoru spíše vzácností, zašla příliš daleko.

Akcie přebírané 3PAR rostly o 2,3 procenta na 32,81 dolaru. Po většinu letošního roku se přitom obchodovaly okolo 10 dolarů, než Dell v srpnu oznámila svou první nabídku ve výši 18 dolarů za akcii.

Dohoda hodnotí 3PAR na více než osminásobku předpokládaných tržeb, což je podle analytiků příliš na firmu, která se od svého založení v roce 1999 jen sotva drží v zisku. Víc než pětinásobná ohodnocení přitom jsou při akvizicích technologických firem považována za nadnesená.

Podle jiných názorů však za to 3PAR stojí. Firma se specializuje na systémy pro uchovávání dat včetně takzvaného "cloud computingu", čím dál populárnější technologie, která počítačovým uživatelům umožňuje přístup k datům a softwaru přes internet, a firmám tak šetří náklady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK