Růst sektoru služeb eurozóny byl v srpnu stabilní -PMI

03.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 3.září (Reuters) - Aktivita v klíčovém odvětví služeb eurozóny si v srpnu po vzestupné revizi udržela stabilní tempo růstu, ukázal v...

...pátek zpřesněný průzkum.

Index nákupních manažerů ve službách (PMI) eurozóny se v srpnu podle revidovaných údajů společnosti Markit zvýšil na 55,9 bodu z červencových 55,8 bodu. Analytici oslovení Reuters nečekali revizi předběžného odhadu z druhé poloviny srpna ve výši 55,6 bodu.

Index se tak udržel dvanáctý měsíc v řadě nad hranicí 50 bodů, jež odděluje celkový růst od poklesu v odvětví. Ukazuje se, že expanze sektoru dosáhla stabilizované úrovně, když se index v posledních měsících pohybuje v rozmezí 55,5 až 56,2 bodu.

Vzestup byl tažen výkonem Německa, největší ekonomiky bloku, kde aktivita ve službách rostla nejrychlejším tempem za tři roky. Růst sektoru služeb ve Francii naopak zvolnil na nejnižší úroveň za čtyři měsíce.

Údaje PMI vycházejí z průzkumu mezi zhruba 2000 podniky od kaváren až po hotely a banky v pěti zemích eurozóny, jež reprezentují 83 procent výkonu soukromého sektoru služeb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK