VERZE 2-MF vydá emisi euroobligací "v blízké budoucnosti"

03.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* MF vydá brzy dluhopisy v eurech, pověřuje...

...manažery

* ČR si naposledy půjčovala na zahraničním trhu v říjnu 2009

* MF naposledy vydalo eurobondy za 1,5 mld eur loni v dubnu

(přidává souvislosti)

PRAHA, 3.září (Reuters) - Ministerstvo financí v pátek oznámilo, že brzy vydá státní dluhopisy denominované v eurech, jež opakovaně uvádělo jako možnost financování státního dluhu. Resort též pověřil vedoucí manažery emise.

Stát se na zahraniční trhy obrací poprvé od emise dluhopisů denominovaných ve švýcarských francích z října loňského roku. Zatím poslední emise v eurech se uskutečnila loni v dubnu, kdy ministerstvo prodalo dluhopisy se splatností 5,5 roku za 1,5 miliardy eur.

"Transakce se uskuteční v blízké budoucnosti v závislosti na tržních podmínkách," uvádí zpráva.

Resort sdělil, že zaranžováním emise pověřil Barclays Capital, Českou spořitelnu a Deutsche Bank.

Česká republika letos zatím prodala dluhopisy za 130 miliard korun, ukazuje výpočet Reuters.

Stát chce do konce roku vydat na domácím trhu dluhopisy za 43 miliard korun, přičemž letošní hrubá výpůjční potřeba je stanovena na 280 miliard korun.

Emisní kalendář na čtvrtý kvartál, který ministerstvo financí zveřejnilo 1.září, podle analytiků naznačil, že se Praha obrátí také na zahraniční trhy. [ID:nMUL131997]

Francii a Španělsku se ve čtvrtek podařilo za slušného zájmu investorů prodat obligace celkem za 12,2 miliardy eur, když převažoval zájem o dluhopisy s delší splatností, jež nabízejí vyšší výnos. [ID:nLDE68117I]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK