KfW: Německá ekonomika by letos mohla stoupnout o 3,6 procenta

03.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 3. září (ČTK) - Německá ekonomika by letos mohla stoupnout o 3,6 procenta, tedy nejprudším tempem od znovusjednocení země v roce 1990. Předpověděla to dnes německá státní banka KfW. Dodala, že v příštím roce by měl hospodářský růst sice zpomalit na 2,3 procenta, ale zůstat nad dlouhodobým průměrem.

Ekonomika podle banky těží se silného růstu exportu a podnikových investic. "Máme nyní šanci zcela napravit ránu, kterou naší ekonomice způsobila hospodářská krize, do zimy 2011/2012, tedy o rok dříve, než se očekávalo," uvedla banka.

Ve druhém čtvrtletí německá ekonomika vzrostla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 2,2 procenta. Meziročně se hrubý domácí produkt zvýšil o 4,1 procenta. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada firem z České republiky.

Německá centrální banka minulý měsíc zlepšila odhad letošního růstu německé ekonomiky na zhruba tři procenta z dříve předpokládaných zhruba dvou procent. Německo se v polovině roku 2008 propadlo do hospodářské recese, ve které setrvalo celý další rok. K růstu se německá ekonomika vrátila až loni ve druhém čtvrtletí.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK