Ceny ropy vzrostly díky statistice z trhu práce v USA

03.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. září (ČTK) - Ceny ropy dnes vzrostly, protože příznivé statistiky z amerického trhu práce zmírnily obavu ekonomů, že se hospodářství Spojených států dostane do recese dvakrát za sebou. Výhled poptávky po ropě přesto zůstává opatrný.

Severomořská ropa Brent se zvýšila o 45 centů na 77,38 dolaru za barel a cena americké lehké ropy vzrostla o 24 centů na 75,26 dolaru.

Ekonomika Spojených států sice ztrácela pracovní příležitosti třetí měsíc za sebou, jejich úbytek byl ale proti očekávání zhruba poloviční. Tvorba míst v soukromém sektoru naopak finanční trh překvapila.

Americký ekonom Nouriel Roubini přesto varuje, že se hospodářská situace USA může ve druhé polovině roku zhoršit. Hospodářský růst by se podle něj mohl zpomalit až pod jedno procento.

Vazba mezi hospodářským růstem a poptávkou po palivech drží ceny ropy navázané na ceny dalších aktiv místo fundamentálních faktorů na trhu, kde jsou ropné rezervy rekordně vysoké. Světové akciové trhy rostly, zatímco dolar vůči koši měn mírně klesl, napsala agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent říjen 77,38 76,93 New York - Nymex WTI říjen 75,26 75,22

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK