Akcie amerických korporací posílily díky trhu práce

03.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. září (ČTK) - Akcie amerických korporací uzavřely týden na Wall Street se solidním ziskem; širší trh proti minulému pátku posílil o 3,8 procenta. Dnes trhu prospěla čísla o srpnovém vývoji na trhu práce, která byla lepší, než se očekávalo.

Klíčový index Dow Jones dnes stoupl o 127,83 bodu na 10.447,93 bodu, tedy o 1,24 procenta a vrátil se nad hodnotu ze začátku roku. Index Nasdaq Composite posílil o 1,53 procenta na 2233,75 bodu se ziskem 33,74 bodu.

Soukromý sektor ve Spojených státech za minulý měsíc vytvořil 67.000 nových pracovních příležitostí, zatímco ekonomové podle Thomson Reuters odhadovali 41.000. Údaje sice nenaznačují, že je ekonomika Spojených států silná, investory ale potěšilo, že neukazuje na opětovný pokles do recese.

Širší trh, měřený indexem S&P 500, díky tomu uzavřel svůj nejlepší týden za posledních osm týdnů. Předpokládá se, že trhy díky tomu opět porostou, až se obchodníci po prodlouženém svátečním víkendu vrátí v úterý na burzu.

"Oživení bude pomalé, ale přinejmenším spolehlivé," uvedl jeden z obchodníků. "To by mohlo akciím přidat trochu větru do zad po zbytek roku," dodal. Nejvyšší týdenní zisk měly akcie v odvětví citlivých na výkyvy v ekonomice, například banky a technologické firmy.

Pod vlivem nečekaně příznivého vývoje na trhu práce oslabil dolar vůči většině ostatních světových měn. Vůči japonskému jenu měl sice v jednu chvíli zisk přes procento, poté ale zisk snížil na 0,1 procenta při kurzu 84,40 JPY. Euro posílilo o polovinu procenta na 1,2891 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK