Manpower: V mnoha velkých ekonomikách chybějí kvalifikované síly

05.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. září (ČTK) - V mnoha velkých ekonomikách je kritický nedostatek kvalifikovaných profesí, například elektrikářů, truhlářů či svářečů. Tento nedostatek přitom může být další překážkou v oživování světové ekonomiky, uvedla ve své analýze personální agentura Manpower.

"Stává se to opravdu kritickým bodem pro budoucí ekonomický růst," uvedl ve zprávě generální ředitel agentury Manpower Jeff Joerres. "Jsme silně přesvědčeni, že to na trhu práce představuje problém," dodal.

Podle personální agentury je třeba, aby zaměstnavatelé, vlády a odvětvové organizace strategicky spolupracovali v oblasti migrace pracovních sil a předcházeli nedostatku profesionálů. Jejich práce se zpravidla váže na konkrétní lokalitu, proto se musejí přesouvat tam, kde jejich práce je.

Manpower v průzkumu mezi 35.000 zaměstnavateli zjistil, že v šesti z deseti velkých ekonomik je nedostatek kvalifikovaných dělníků problémem číslo jedna či dvě při najímání nových lidí. A v deseti ze 17 evropských zemí jsou hlavním nedostatkem kvalifikované profese.

V krátkodobém výhledu je řešením migrace sil. Dlouhodobě je však třeba změnit situaci změnou postoje vůči odborným profesím, uvádí Manpower.

Od 70. let rodiče říkají potomkům, že jedinou cestou k finanční jistotě je vysokoškolský diplom. Joerres ale namítá, že všechny kvalifikované profese nabízejí životní dráhu s téměř zajištěným příjmem a nabízejí možnost otevřít si vlastní živnost. Ve Spojených státech, kde je po hospodářské recesi vysoká nezaměstnanost, proto možná rodiče a mladí lidé přehodnotí možnosti.

Starší a zkušení zedníci, truhláři, instalatéři či řezníci odcházejí do důchodu a jejich mladší následovníci často nemají správnou průpravu, protože jejich školy neodpovídají současným potřebám oboru. Manpower také podotýká, že k nedostatku profesí přispívá i sociální stigma, které se na takovou práci váže.

Průzkum mezi 15letými, který provedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), ukázal, že jen jeden z deseti Američanů se vidí v dělnické profesi, až mu bude 30 let. V Japonsku je tento podíl ještě nižší.

Manpower dodává, že vzdělávání může toto stigma odstranit. Studenti by měli vědět, že i dělnické profese můžou být lukrativní.

V celosvětovém průzkumu nedostatku talentů, který Manpower provedl pátým rokem za sebou, mělo 31 procent zaměstnavatelů potíže zaplnit volné pozice kvůli nedostatku odpovídajících lidí. Meziročně se tento ukazatel zvýšil o procentní bod.

Procento zaměstnavatelů, kteří pociťují nedostatek odpovídajících pracovníků, je stále nižší než před hospodářskou krizí. V některých zemích je ale situace mnohem horší než světový průměr.

Mezi 36 zeměmi a regiony byla nejvyšší míra v Japonsku, a to 76 procent. Nadpoloviční většina podniků má potíže s hledáním patřičných zaměstnanců v Polsku, Singapuru, Argentině a Brazílii. Na druhé straně je inovativní a strategické vůči migraci pracovních sil Švédsko, citovala Joerrese agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK