Meziroční inflace v srpnu podle odhadů zůstala na 1,9 procenta

05.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. září (ČTK) - Meziroční inflace zůstala v srpnu podle odhadů analytiků oslovených ČTK na 1,9 procenta. Ve srovnání s červencem podle odhadů spotřebitelské ceny v srpnu dokonce klesly o 0,2 procenta díky levnějším potravinám a pohonným hmotám. Ke konci roku by se měla meziroční inflace podle odhadů ekonomů dostat nad dvě procenta. Údaje o vývoji spotřebitelských cen v srpnu zveřejní Český statistický úřad ve čtvrtek 9. září.

"Levnější potraviny a pohonné hmoty společně se sezónními výprodeji sníží cenovou hladinu o 0,2 procenta proti červenci. V meziročním srovnání zůstanou ceny o 1,9 procenta vyšší," uvedla například analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Podle analytika ČSOB Petra Dufka nicméně nadále platí, že za inflací stojí především regulované ceny a daně. "O poptávkové inflaci se tak hovořit nedá, a proto je na úvahy o vyšších úrokových sazbách ještě čas," uvedl.

Za zmínku tak podle analytika Generali PPF Asset Management Radomíra Jáče stojí, že ČNB ve své prognóze očekává průměrnou inflaci za letošní třetí čtvrtletí na úrovni dvou procent. Skutečná inflace tedy podle něj za tímto odhadem zatím mírně zaostává.

"Sdílím názor, že v závěrečném čtvrtletí letošního roku se inflace dostane nad dvě procenta, tedy nad úroveň inflačního cíle centrální banky, a tam se bude inflace držet i v roce 2011. Nicméně, v kombinaci se silnější korunou lze předpokládat, že aktuální vývoj inflace povede k tomu, že i v nejbližších měsících si v bankovní radě České národní banky udrží většinu názor, že se zvyšováním úrokových sazeb zatím není třeba spěchat," uvedl Jáč. Vážnější debata na téma možného zvýšení úroků by měla podle něj vyčkat na přelom letošního a příštího roku.

"Inflace pro českou ekonomiku rozhodně zatím nepředstavuje problém. A ani jej ještě dlouho představovat nebude. Z titulu vývoje cenové hladiny tedy Česká národní banka skutečně zvyšovat své úrokové sazby nemusí," uvedla i analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK