Německá vláda jedná o prodloužení provozu jaderných elektráren

05.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 5. září (ČTK) - Někteří členové německé vlády a vládní koalice dnes jednají o prodloužení životnosti jaderných elektráren v zemi o deset až 15 let. Zároveň chtějí zvýšit těmto energetikám daně z dodatečného zisku, napsala dnes agentura AP.

O situaci jednají kancléřka Angela Merkelová, ministr životního prostředí Norbert Röttgen, ministr hospodářství Rainer Brüderle a další členové vládní koalice. V kontroverzním tématu o budoucnosti 17 reaktorů se snaží dospět ke kompromisům.

Před kancléřstvím v Berlíně přitom proti prodloužení provozu jaderných elektráren protestují stovky lidí. Některé transparenty hlásají, že jaderná energie může zajistit pouze rizika.

Předchozí vláda levého středu rozhodla v roce 2000, že se všechny jaderné elektrárny v Německu zavřou do roku 2021. Merkelová ale chce toto rozhodnutí zvrátit.

V případě Itálie dnes ukázala studie Mezinárodní agentury pro energii (IEA), že země potřebuje zavést jadernou energetiku, aby se zbavila závislosti na okolních státech a snížila produkci skleníkových plynů.

Na studii pracovali experti italského Enelu a francouzské EDF, které pro rozvoj italské jaderné energetiky loni vytvořily společný podnik. Analýzu ale pomáhali vypracovat také neutrální experti z IEA, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK