Wall St stoupl dík optimismu po zprávě z trhu práce

06.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW YORK, 6.září (Reuters) - Akcie na Wall Street v pátek uzavřely úspěšný týden výrazným růstem, když poslední ekonomické údaje včetně nečekaně...

...silné zprávy o trhu práce vzbudily optimismus, že americká ekonomika neupadne zpátky do recese.

Index S&P 500 za celý týden vzrostl o 3,8 procenta, nejvíce za osm týdnů. Výnosy amerických dluhopisů stouply z úrovní, jež odrážely očekávání další recese.

V čele zisků stály sektory citlivé na výkyvy ekonomického cyklu jako technologie a banky. Index finančního sektoru S&P <.GSPF> vzrostl o 2,2 procenta, akcie Goldman Sachs <GS.N> vyskočily o 5,4 procenta.

Počet pracovních míst ve Spojených státech v srpnu klesl třetí měsíc v řadě, ukázaly v pátek údaje amerického ministerstva práce, avšak mnohem méně, než se čekalo, a soukromý sektor vytvořil nečekaně mnoho nových míst. [ID:nSCH350113]

"Zotavení bude pomalé, ale alespoň spolehlivé, a to by mělo přidat akciím trochu větru do zad," řekl Mike Dueker, ekonom ze společnosti Russell Investments.

Index blue chips Dow Jones <.DJI> v pátek vzrostl o 1,24 procenta na 10.447,93 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 1,32 procenta na 1104,51 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> stoupl o 1,53 procenta na 2233,75 bodu.

Vedle silného výkonu indexu S&P 500 si za celý týden připsal Dow Jones 2,9 procenta, zatímco Nasdaq získal 3,7 procenta.

V pondělí zůstanou akciové trhy ve Spojených státech na Den práce uzavřeny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK