Japonské akcie prudce zpevnily, pomáhá ještě statistika z USA

06.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 6. září (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden výrazným růstem, za kterým ještě stojí příznivá statistika ze Spojených států. Hlavní index tak skončil se ziskem už čtvrtý den v řadě a jeho vyhlídky teď vypadají velmi příznivě. Bez větších problémů totiž prolomil klíčovou technickou hranici odporu. Na devizových trzích klesá dolar.

Index Nikkei 225 si připsal 187,19 bodu a obchodní den uzavřel růstem o 2,05 procenta na 9301,32 bodu. Krátce se zastavil blízko 9229 bodů, což je pětadvacetidenní klouzavý průměr, dlouho se na něm ale nezdržel a v růstu pokračoval. Podle analytiků nakupují hlavně domácí investoři, k růstu však přispívají i zahraniční investoři, a to díky krytí krátkých pozic.

Pětadvacetidenní průměr je z hlediska technické analýzy v Japonsku dost sledovaný a index Nikkei nad ním uzavřel poprvé po zhruba měsíci. Od začátku září si tak indikátor připsal více než pět procent, zatímco v srpnu o 7,5 procenta klesl. Širší index Topix dnes vzrostl o 1,8 procenta na 838,71 bodu.

Statistika z USA v pátek ukázala, že největší ekonomika světa v srpnu mimo zemědělský sektor ztratila asi 54.000 pracovních příležitostí. Byl to už třetí měsíční úbytek v řadě, výsledek byl však příznivější, než se čekalo. Analytici totiž předpokládali, že zanikne asi 100.000 míst. Navíc v soukromém sektoru, který je považován za lepší indikátor stavu ekonomiky, asi 67.000 míst vzniklo. Analytici zde počítali s nárůstem jen asi o 41.000 míst.

Data z amerického trhu práce investory hodně uklidnila. Posílila rovněž optimistický pohled na vyhlídky americké ekonomiky. V poslední době se totiž znovu začalo hovořit o riziku nové recese. Ta se teď jeví méně pravděpodobná, přestože míra nezaměstnanosti se v srpnu podle očekávání zvýšila na 9,6 procenta z červencové hodnoty 9,5 procenta.

Na devizových trzích se snižoval kurz dolaru, který se nadále pohybuje v blízkosti patnáctiletého minima vůči japonskému jenu. Příznivá data z USA totiž mimo jiné podporují zájem o rizikovější měny, zatímco kurz dolaru a jenu zpravidla klesá. Vzhledem k vysokým deficitům v USA je ale slabý kurz dolaru dobře patrný i vůči jinak slábnoucímu jenu.

"Když se vrátí chuť riskovat, oslabuje dolar i jen. Ale protože dolar má navzdory dvojímu deficitu v USA nízké úrokové sazby, jeho slabost je zpravidla dobře patrná i proti jenu," podotkl hlavní analytik devizového trhu ve finančním ústavu J.P. Morgan Chase Bank Tohru Sasaki. V růstu jenu podle něj brání také obavy z intervence ze strany japonských úřadů.

Dolar vůči jenu oslabil o 0,1 procenta na 84,35 JPY a není příliš daleko od patnáctiletého minima 83,58 JPY, na které spadl v srpnu. Euro k dolaru se příliš nezměnilo a prodávalo se v kurzu 1,2893 USD, nepatrně ale klesl dolarový index, který je na 81,999 bodu. Zájem byl však o měny, s nimiž je spojeno vyšší úročení, což je například australský dolar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK