Čína dovolí pojišťovnám investovat i do soukromých firem a realit

06.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 6. září (ČTK) - Čína dovolí pojišťovnám rozšířit investiční kanály o neveřejné akcie a reality. Dlouho očekávané opatření by mohlo uvolnit až 100 miliard dolarů nových prostředků, napsala dnes agentura Reuters. Změnu zveřejnila čínská komise pro regulaci pojišťoven o víkendu na internetu.

Čínské pojišťovny nyní budou moci investovat až pět procent jejich celkových aktiv do soukromých podílů, s nimiž se neobchoduje na burze, a souvisejících finančních produktů. Do realit budou smět investovat až desetinu svých aktiv.

V odvětví čínských pojišťoven je 4,5 bilionu jüanů (12,6 bilionu Kč) a nové opatření by mohlo dlouhodobě zvýšit návratnost investic v sektoru. Privátním investičním firmám jako TPG a Carlyle Group pak v Číně usnadní shánění prostředků.

Krátkodobý efekt na zisky pojišťoven a ceny akcií bude omezený, protože nové investice budou podléhat bedlivému dozoru regulátorů. Kapitálové trhy ale předpokládají, že se situace v odvětví bude měnit roky.

"Pro pojišťovací sektor je to určitě dobrá zpráva," reagoval jeden z analytiků v Šen-čenu. "Neočekávám ale žádné velké změny přes noc. Bude trvat dobu nalézt dobré projekty a sektor realit stále podléhá vládním omezením," dodal. Akciový trh očekávané rozhodnutí do akcií pojišťoven již započítal, citovala analytika agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK