DATA V KOSTCE 4-Červencový maloobchod -1,0 pct, průmysl +5,3 pct

06.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává další komentáře, reakci...

...trhu)

PRAHA, 6.září (Reuters) - Maloobchodní tržby počítané bez sezonního očištění v červenci meziročně klesly o 1,0 procenta po červnovém revidovaném zvýšení o 7,0 procenta.

ČSÚ v pondělí dále uvedl, že se sezonně očištěná průmyslová produkce za stejný měsíc meziročně zvýšila o 5,3 procenta.

Český zahraniční obchod skončil v červenci s přebytkem 6,34 miliardy korun po přebytku 11,71 miliardy před rokem, dodal ČSÚ.

Vývozy stoupají od listopadu roku 2009, dovozy rostou od letošního ledna.

Červenec letošního roku měl o dva pracovní dny méně než před rokem.

ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE ČSÚ MALOOBCHODNÍ TRŽBY  07/10 06/10      07/09 01-07/10 meziroční změna v pct    -1,0 +7,0 (+6,6) -5,2    +0,4

* TABULKA NA [ID:nWLA2208] PRŮMYSLOVÁ VÝROBA 07/10 06/10 07/09 01-07/10 meziroční změna v pct +5,3 +9,0 (+9,7) -17,8 +9,1 STAVEBNÍ VÝROBA meziroční změna v pct -4,5 -4,2 (-4,7) -3,6 -11,3

* TABULKA NA [ID:nWLA2206] ZAHRANIČNÍ OBCHOD 07/10 06/10 07/09 01-07/10 01-07/09 export 199,672 222,295 172,105 1404,916 1222,966 import (v mld Kč) 193,329 213,589 160,395 1316,634 1133,016 bilance +6,343 +8,706 +11,710 +88,283 +89,950 export +16,0 +19,2 -17,1 +14,9 N/A import(v pct) +20,5 +27,6 -20,0 +16,2 N/A

* TABULKA NA [ID:nWLA2205]

OČEKÁVÁNÍ TRHU

Analytici oslovení Reuters očekávali stagnaci červencových maloobchodních tržeb a růst průmyslu o 7,5 procenta.

Výsledek zahraničního obchodu zůstal lehce za odhady analytiků, kteří předpovídali přebytek 7,0 miliardy korun.

Souhrn předpovědí na české makroekonomické ukazatele najdete na <CZ/ECON04> <CZ/ECON15> <ECONCZ>.

NEPŘEHLÉDNĚTE

MALOOBCHODNÍ TRŽBY * Největší podíl na poklesu maloobchodu měly při menším počtu pracovních dní v letošním červenci prodeje sortimentu částečně závislého právě na tomto počtu. * Po očištění o sezonní a kalendářní vlivy tržby v maloobchodě včetně motoristického segmentu v červenci ubraly meziměsíčně reálně o 1,3 procenta, zatímco meziročně stouply o 2,1 procenta.

PRŮMYSL * Po očištění o sezonní vlivy byla průmyslová produkce meziměsíčně vyšší o 0,3 procenta. * K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba kovových výrobků a kovodělných konstrukcí, jež vyskočila o 16,8 procenta, výroba strojů a zařízení s růstem o 18,4 procenta a výroba počítačů a elektronických a optických přístrojů a zařízení s růstem 36,5 procenta.

ZAHRANIČNÍ OBCHOD * Červencová bilance zahraničního obchodu vykazuje přebytek od roku 2008, nejvyšší aktivum bylo 11,8 miliardy v roce 2009. * Vývozy v běžných cenách meziročně vzrostly o 16,0 procenta, podeváté v řadě, dovozy stouply o 20,5 procenta, posedmé v řadě. * U vývozu byly největší přírůstky zaznamenány u výpočetní techniky - o 4,3 miliardy korun -, elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů - o 3,9 miliardy korun - a strojů a zařízení obecně používaných v průmyslu - o 3,6 miliardy.

KOMENTÁŘE

K MALOOBCHODNÍM TRŽBÁM

MICHAL BROŽKA, ANALYTIK, RAIFFEISENBANK

"Nejedná se o velké překvapení. Zázraky v maloobchodu v této stále poměrně nejisté době, kdy stát připravuje úsporná opatření, nelze očekávat. Červen vykázal velmi dobrá čísla, naopak červenec mírně zklamal."

"Letošní červenec byl navíc oproti loňsku zatížen nevýhodou chybějících dvou pracovních dnů."

"Celkový výsledek tlačil do plusu prodej aut a potravin, dolů naopak stahoval prodej u čerpacích stanic a nepotravinářského zboží. Nižší prodej paliv mají mimo jiné na svědomí vyšší ceny u čerpacích stanic."

"Naopak v jiných segmentech maloobchodu je zřejmé, že si obchodníci pomáhají výraznými slevami, bez kterých by byly reálné prodeje výrazně nižší."

"Za celý rok čekáme pokles maloobchodních tržeb o 1 procento. Příští rok by po dvouletém poklesu již maloobchod mohl zakončit v mírném plusu, a to navzdory škrtům ve státním rozpočtu."

PETR DUFEK, ANALYTIK, ČSOB

"Červencový pokles prodejů aut se zatáhl maloobchodní tržby opět do minusu. Neočištěná data ukazují propad o 1 procento. Očištěná data naopak vykazují vzestup o 2,1 procenta - finanční trh odhaduje pouze neočištěná data."

"Červencové číslo ukazuje, že se situace v maloobchodě začíná stabilizovat, i když prodeje aut vykazují v jednotlivých měsících velké výkyvy. Dá se předpokládat, že další výsledky se budou i nadále pohybovat mírně nad nulou.

"Maloobchod proto nenaznačuje žádné inflační tlaky. Inflace zůstane spíše nákladovou záležitostí, zatímco poptávka zůstane i nadále utlumená. ČNB proto nemusí na aktuální čísla nijak reagovat."

MIROSLAV FREYER, ANALYTIK, KOMERČNÍ BANKA

"Po očištění o sezónní, kalendářní a pracovní dny vyznívá číslo o něco optimističtěji, když tržby vzrostly meziročně o 2,1 procenta. I tak však není důvod k přílišné radosti."

"V meziměsíčním srovnání jsme zaznamenali pokles o 1,3 procenta. Navíc se stále ukazuje, že předešlé měsíce, ve kterých maloobchodní tržby rostly vysokým tempem, byly ovlivněny především prodeji motorových vozidel."

"Je tedy stále předčasné hovořit o udržitelné rostoucí spotřebitelské poptávce, když v ostatních sektorech se maloobchodníkům prozatím tolik nedaří."

"Určité náznaky zlepšujících se tendencí na trhu práce jsou příznivým faktorem pro maloobchodní tržby. I tak se ale stále mnoho lidí potýká s nedostatkem práce a míra nezaměstnanosti se drží na vysokých úrovních. Maloobchodníkům by se letos sice nemělo dařit již tak špatně jako v minulém roce, ale růstu tržeb se pravděpodobně ještě nedočkáme."

"Kromě situace na trhu práce nejsou banky v poskytování spotřebitelských úvěrů stále tolik ochotné, negativní dopad do spotřeby domácností by měla přinést i nutná fiskální restrikce. Celkově pro letošní rok očekáváme zhruba stagnaci, popřípadě mírný meziroční pokles."

K PRŮMYSLOVÉ VÝROBĚ

PAVEL MERTLÍK, HLAVNÍ EKONOM, RAIFFEISENBANK, PRAHA

"Stejně jako v Německu v červnu, v České republice v červenci průmyslová výroba zpomalila. Její červencové meziroční tempo růstu bylo 5,3 procenta, náš odhad byl procent."

"Český průmysl je na vývoji průmyslové výroby a objednávek v Německu stále velmi závislý a červencová data to jenom potvrzují. Na červencovém meziročním snížení tempa růstu průmyslu se ovšem významně podílí i nižší počet pracovních dní - o dva - ve srovnání s loňským červencem.

JAN VEJMĚLEK, ŘEDITEL EKONOMICKÉHO VÝZKUMU, KOMERČNÍ BANKA

"Červencová data z průmyslu zaostala za tržním očekáváním, nicméně potvrdila, že tento sektor, který byl krizí výrazně zasažen, zaznamenává obnovení růstu. Hlavním impulsem je oživení průmyslu v zahraničí."

"Čeští průmyslníci jsou významnými subdodavateli zejména německých producentů; pozitivně samozřejmě působí i růst průmyslu na Slovensku a v Polsku."

"Je tedy zřejmé, že za oživením českého průmyslu stojí především zahraniční poptávka, což dokumentuje vysoký meziroční růst průmyslových tržeb z přímého vývozu o 16,1 i červencový růst exportů o 16,0 procenta. Slibné jsou i vyhlídky na zbytek roku – hodnota nových zakázek je meziročně vyšší o 10 procent."

K ZAHRANIČNÍMU OBCHODU

HELENA HORSKÁ, ANALYTIČKA, RAIFFEISENBANK

"Samotný červencový výsledek zahraničního obchodu plus 6,3 miliardy korun trh sám o sobě nezklame... Pokud si ale dáme dohromady o necelou 1 miliardu nižší červencový schodek z revizí červnové bilance o 1,7 miliardy korun, dostaneme už celkem významný rozdíl. A co je podstatné, že zahraniční bilance se zhoršuje. Důvod: oživení dovozu."

"Koruna chtě nechtě by měla začít reflektovat zhoršující se makro čísla. I když zpomalení ekonomiky by mělo být přechodné, koruna by i toto měla započítat a posunout se na slabší úrovně."

"Pokud ekonomické zpomalení bude v příštím roce jen přechodné, můžeme se dočkat nového rekordního přebytku zahraničního obchodu. Po počátečním utlumení se vývoz v průběhu roku 2011 snad opět nastartuje, zatímco dovozy kvůli přiškrcené domácí spotřebě zůstanou pozadu. Výsledkem budou opět vysoké přebytky obchodní bilance."

JIŘÍ ŠKOP, ANALYTIK, KOMERČNÍ BANKA

"Přebytek zahraničního obchodu v červenci jen nepatrně zklamal... Na druhou stranu exportní dynamika zůstává velmi slušná, když exporty zaznamenaly meziroční růst o 16,6 procenta, což je důsledek nízké statistické základny z loňského roku, ale i oživení v zahraničí."

"Dovozy se ovšem zvýšily výrazněji... Celkově se tak zahraničnímu obchodu daří stále velmi dobře."

"Letos se přebytek zahraničního obchodu sníží. Zahraniční obchod dosáhl vloni rekordního přebytku 151,7 miliardy korun, letos by měl ovšem zaznamenat zhoršení na 138,2 miliardy - příspěvek do reálného HDP +0,8 procentního bodu. Negativně by měly působit zejména vyšší ceny komodit, v průběhu roku pak případné zhoršení vývozů aut a vyšší dovozy z titulu navýšení zásob - nicméně bilance očištěná o komodity by letos měla zaznamenat zlepšení. Výraznější zhoršení očekáváme až v příštím roce - na 102,5 miliardy korun s negativním příspěvkem do HDP ve výši minus 0,4 procentního bodu."

"Z pohledu koruny by marginálně nižší přebytek zahraničního obchodu neměl hrát žádnou roli. Důležitější pro korunu je v současnosti sentiment vůči rizikových aktivům a samozřejmě vůči regionálním měnám."

PETR DUFEK, ANALYTIK, ČSOB

"Výsledek zahraničního obchodu je slabší, ale trendově odpovídá předchozímu vývoji. Zatímco loni ceny surovin pomáhaly přebytek obchodu zvyšovat, letos je tomu právě naopak. Navíc je v dovozu vidět zvýšený zájem o komponenty a součástky pro další vývoz, což je možné hodnotit pozitivně."

"Celkový pohled na obchodní bilanci se nemění, předpokládám přebytek 150 miliard korun za celý letošní rok."

ODKAZY

Podrobná zpráva k maloobchodním tržbám, průmyslu a zahraničnímu obchodu je dostupná na webových stránkách ČSÚ na adrese www.czso.cz

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK