Merkelová věří, že delší fungování jaderných elektráren prosadí

06.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 6. září (zpravodaj ČTK) - Německá kancléřka Angela Merkelová věří, že prodloužení životnosti německých jaderných elektráren nebude muset schvalovat horní parlamentní komora, Spolková rada, kde vládní koalice nemá většinu. Prohlásila to na dnešní tiskové konferenci.

Špičky koalice se v neděli dohodly na oddálení konce využívání jádra v Německu. Vláda plánuje příslušný návrh zákona nechat odsouhlasit jen dolní komorou, Spolkovým sněmem, kde většinou disponuje. Levicová opozice, která jakékoli prodlužování fungování jaderných elektráren odmítá, v takovém případě pohrozila ústavní stížností.

Středopravá německá koalice křesťanských (CDU/CSU) a svobodných demokratů (FDP) se v neděli po dvanáctihodinovém jednacím maratonu dohodla, že sedm bloků postavených před rokem 1980 ponechá v činnosti o osm let déle, než počítá stávající plán. Deset novější zařízení pak bude fungovat o 14 let déle.

Podle rozhodnutí levicové vlády sociálních demokratů (SPD) a Zelených z roku 2000 mají být všechna jaderná zařízení v zemi postupně odstavena nejpozději do roku 2025.

Vládní strany se v neděly rovněž shodly na výši kontroverzní daně z jaderného paliva. Ta má od příštího roku činit 145 eur (téměř 3600 Kč) na gram a stát ji bude vybírat po dobu šesti let. Provozovatelé německých jaderných elektráren E.ON, RWE, EnBW a Vattenfall tak ročně zaplatí 2,3 miliardy eur (asi 57 miliard Kč). K tomu mají přispívat do fondu na rozvoj obnovitelné energie - v letech 2011 a 2012 částkou 300 milionů eur, v období 2013 až 2016 sumou 200 milionů eur ročně.

Podle agentury DPA mluvila kancléřka ještě v noci po jednání s představiteli všech energetických koncernů. Všichni prý souhlasili s odváděním obou poplatků. Ještě nedávno přitom proti nové dani z jaderné energie hlasitě protestovali i pomocí masivní mediální kampaně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK