Koruna dopoledne mírně oslabila k euru a posílila vůči dolaru

06.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Česká měna dopoledne proti pátečnímu závěru k euru ztratila dva haléře na 24,73 koruny za euro, k americkému dolaru naopak zpevnila o pět haléřů na 19,16 koruny za dolar, vyplývá z informací serveru Patria Online. Dnes zveřejněné statistiky z české ekonomiky do dnešního vývoje kurzu koruny podle analytiků zřejmě příliš nezasáhnou.

Podle dnešních informací Českého statistického úřadu v červenci průmyslová výroba meziročně zpomalila růst na 5,3 procenta, maloobchodní tržby klesly o procento, přebytek zahraničního obchodu se snížil o 5,4 miliardy korun a výkon stavebnictví klesl meziročně o 4,5 procenta. Podle Vladimíra Pikory ze společnosti Next Finance bude koruna domácí statistiky pravděpodobně ignorovat. "Klíčové je, že nálada na světových trzích je nyní optimistická, což by mělo korunu maličko posílit," uvedl analytik. Během týdne pak podle něj bude koruna víceméně stagnovat, případně vzhledem k pohybu měnových párů Kč/EUR a USD/EUR mírně posílí k dolaru.

Podle analytika společnosti Patria Finance Tomáše Vlka dnes koruna zůstává stranou růstu, který pokračuje na hlavních trzích. "Ve světě ještě přetrvává pozitivní vývoj, který v pátek podpořila lepší čísla z amerického trhu práce. Evropské akcie jsou v plusu a eurodolar se propracovává nad 1,29. Rozšiřuje tak své zisky z předchozího týdne," uvedl analytik. Konstatoval, že v rámci střední Evropy se daří mírně posilovat polskému zlotému a maďarskému forintu, zatímco koruna zůstává zpět po horších datech z domácí ekonomiky.

Čísla nenaplnila očekávání, dodal Vlk. Růst průmyslu byl nižší, přebytek v zahraničním obchodě menší a maloobchod vykázal mírný pokles. "Přesto nejde o tak špatné zprávy, které by měly domácí měnu držet delší dobu pod tlakem. Jejich vliv by měl během dneška vyprchat, velké ztráty pro korunu by odsud přijít neměly," odhadl Vlk.

Dolar dopoledne vůči pátečnímu kurzu k euru mírně oslabil na 1,2903 dolaru za euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK