Jankovský nevylučuje snížení počtu stavebních úřadů

06.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. září (ČTK) - Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) nevylučuje, že počet stavebních úřadů se může v budoucnosti zmenšit. Plánovaný návrh velké novely stavebního zákona možná změní i povolování takzvaných liniových staveb, tedy hlavně silnic a železnic. Namísto řady povolení jim bude moci v případě přijetí této novele stačit už jen jedno. Jankovský to dnes řekl na tiskové konferenci. Nyní je v Česku přibližně 700 stavebních úřadů. Snížení jejich počtu musí podle ministra předcházet diskuse v koalici a s kraji.

"Je skutečně otázka, jestli každá obec, která má za rok velmi malý počet stavebních povolení, má mít stavební úřad," uvedl šéf ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Mluvit o konkrétních počtech případně zrušených úřadů je prý ale ještě předčasné.

Redukci počtu stavebních úřadu připravovalo MMR ještě za vedení Jiřího Čunka (KDU-ČSL) už v roce 2008. Od plánů na zrušení 200 ze 700 úřadů ale nakonec ustoupilo. Proti záměru se tehdy bouřili například představitelé obcí.

Jankovský dnes také oznámil nový systém zadávání zakázek na svém ministerstvu. "Dříve byl systém zadávání zakázek na ministerstvu trochu chaotický a ne úplně pod kontrolou," poznamenal Jankovský. Cílem nových opatření je mít tendry pod přísnějším dohledem. Rozšíří se například počet lidí schvalujících zadávací dokumentace, například nákupu složitých informačních systémů a technologií bude předcházet vnější oponentní posudek. "Díky nezávislému posudku bude předmět veřejné zakázky stanoven srozumitelně, nedojde k jejímu nadhodnocení a vyloučí se zvýhodnění konkrétního dodavatele," sdělil ministr.

Šéf resortu místního rozvoje seznámil novináře také s výsledky personálního auditu MMR. Na základě jeho první fáze zruší úřad až 30 pracovních míst, kterých bylo letos na ministerstvu původně 610. V další fázi auditu čeká MMR reorganizace, některé úřady se sloučí, některé agendy úřadu čeká zrušení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK