TEXT-ČNB říká, že vyšší HDP způsobila spotřeba domácností

08.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PRAHA, 8.září (Reuters) - Následující text je plným zněním komentáře České národní banky (ČNB) ke zveřejněným údajům HDP za druhé čtvrtletí roku...

...2010:

"Podle dnes zveřejněného odhadu ČSÚ vzrostl HDP očištěný o cenové, sezonní a kalendářní vlivy ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o 2,4 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím bylo zaznamenáno jeho zvýšení o 0,9 procenta. Oproti stávající prognóze ČNB je vykázaný růst ekonomické aktivity vyšší o 0,6 procentního bodu, a to jak v meziročním, tak mezičtvrtletním vyjádření.

Za vyšším než prognózovaným meziročním růstem HDP stojí do značné míry překvapivé zvýšení spotřeby domácností, když ČNB očekávala pokračování jejího meziročního poklesu. Tato odchylka částečně souvisí s tím, že podle revidovaných údajů ČSÚ došlo k zastavení meziročního poklesu spotřebitelských výdajů již v prvním čtvrtletí letošního roku. Růst spotřeby vlády na druhou stranu mírně zaostal za očekáváním ČNB. Vývoj naopak potvrdil předpoklad ČNB v tom, že se po mnoha čtvrtletích propadu začne hrubá tvorba kapitálu zvyšovat a že tahounem tohoto růstu bude obnova zásob. Dynamika vývozu i dovozu zboží a služeb byla jen mírně vyšší než předpoklad ČNB, přičemž se současně potvrdilo očekávání ČNB, že meziroční změna čistého vývozu nebude významná.

Dnes zveřejněná data potvrzují, že se česká ekonomika zřetelně vymanila z recese. Současně se naplňuje očekávání ČNB, že doplňování zásob spolu s rostoucí spotřebou vlády budou faktory růstu ekonomické aktivity; překvapivě se však k těmto faktorům přidala i spotřeba domácností. Ve druhém pololetí letošního roku a v příštím roce bude dle poslední prognózy ČNB ekonomika růst tempem kolem dvou procent s tendencí k dočasnému zpomalení na přelomu let 2010 a 2011, v roce 2012 pak růst zřetelně zrychlí. Tato prognóza však zatím nezahrnuje dopady připravované konsolidace veřejných rozpočtů."

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK