VERZE 2-Janáček z ČNB říká, že sazby není třeba zvedat hned -Bloomberg

08.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Janáček říká, že sazby jsou na odpovídající...

...úrovni

* Mírní předchozí výzvu k utažení měnové politiky

* Opakuje, že nelze fungovat s nízkými sazbami příliš dlouho

(přidává podrobnosti, souvislosti)

PRAHA, 8.září (Reuters) - Úrokové sazby České národní banky jsou na odpovídající úrovni a není bezprostředně třeba utahovat kohouty měnové politiky, uvedl ve středu člen bankovní rady Kamil Janáček pro agenturu Bloomberg.

Nový člen bankovní rady tak částečně zmírnil svá předchozí vyjádření, že období nízkých sazeb již skončilo, neboť pro ekonomiku není výhodné držet jejich nastavení extrémně nízko.

"Měnová politika je v tomto okamžiku nastavena odpovídajícím způsobem. Rozhodně není důvod pro bezprostřední zvyšování úrokových sazeb," řekl Janáček v rozhovoru pro Bloomberg.

Janáček zopakoval, že ekonomika nemůže dlouhodobě fungovat s nízkým nastavením sazeb pod hranicí ECB. Za příliš dlouhé ovšem označil období "tří nebo pěti let".

ČNB v květnu snížila hlavní dvoutýdenní repo sazbu na 0,75 procenta, tedy na třetí nejnižší úroveň v Evropě a 25 bazických bodů pod hlavní sazbu Evropské centrální banky.

Ve prospěch diskuse o zpřísnění měnové politiky se vyslovili také Eva Zamrazilová a Robert Holman, podle nichž by k takové debatě mělo dojít v blízké budoucnosti, možná ještě letos.

Naopak viceguvernér Vladimír Tomšík v rozhovoru pro Reuters na konci srpna uvedl, že z rizik definovaných centrální bankou se prozatím zhmotňují pouze ta protiinflační. Dodal, že souhlasí s poslední aktualizací prognózy ČNB, jež počítá s postupným zpřísňováním sazeb až ve druhé polovině příštího roku.

Také finanční trhy započítávají utažení měnové politiky až zhruba okolo poloviny roku 2011.

Zastáncům přísnější měnové politiky nicméně mohla přinést argumenty středeční vzestupná revize údajů o hrubém domácím produktu, podle níž ekonomika rostla mezikvartálně o 0,9 procenta a meziročně o 2,4 procenta, tedy o 0,6 procentního bodu více, než předpokládala ČNB v poslední prognóze.

Výsledky navíc přinesly signály oživení poptávky domácností, jež by mohly přinést vzestup inflačních tlaků, uvedli analytici. [ID:nKOR833550]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK