Jen se opět blíží 15let maximu k dolaru; euro klesá

09.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 9.září (Reuters) - Dolar se ve čtvrtek zvolna vracel k 15letému minimum vůči jenu, když dealeři sázeli na to, že japonské úřady zatím...

...nejsou připraveny intervenovat na devizovém trhu. Euro mezitím tížily obavy o evropský bankovní sektor.

Japonský ministr financí Jošihiko Noda ve čtvrtek řekl, že jeho úřad provádí simulace devizové intervence, a zopakoval, že bude-li třeba, přijme rozhodné kroky.

Jen však na jeho slova téměř nereagoval, neboť trh má stále za to, že Japonsko nebude intervenovat, dokud se dolar nepropadne až k 80 jenům.

Guvernér japonské centrální banky Masaaki Širakawa navíc řekl, že na jednání vlády nehovořil o měnách ani měnové politice. [ID:nTKV006408]

Dolar v 10:30 oslaboval o 0,2 procenta na 83,70 jenu <JPY=> poté, co se ve středu propadl na čerstvé 15leté minimum 83,34.

"Trh působí dojmem, jako by chtěl testovat rozhodnost japonského ministerstva financí, ale současně má sklon sjednávat si pojistky prostřednictvím opčního trhu čistě pro případ, že mu na to ministerstvo skočí," uvedl Daragh Maher, devizový stratég z Credit Agricole CIB.

Euro mezitím oslabovalo o 0,2 procenta na 1,2696 dolaru <EUR=>. Člen výkonné rady ECB Jürgen Stark ve středu večer na jednání s německými zákonodárci podle jednoho z účastníků schůzky řekl, že německé banky jsou nedostatečně kapitalizovány. [ID:nBAT005656]

"Důvěra v bankovní systém eurozóny se vypařuje, zvláště v případě Portugalska, Irska a Řecka, a podpora tohoto systému by si vyžádala nárůst státních dluhů na neudržitelné úrovně. A právě to dělá trhu starosti," řekl Lee Hardman, analytik pro devizové trhy u Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK