TEXT-ČNB říká, že inflace je lehce pod její prognózou

09.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PRAHA, 9.září (Reuters) - Následující text je plným zněním komentáře České národní banky (ČNB) k srpnové...

...inflaci:

"Podle dnes zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v srpnu 2010 meziročně o 1,9 procenta. Celková inflace se oproti červenci nezměnila a nachází se v blízkosti 2procentního cíle ČNB. Měnověpolitická inflace, tj. inflace očištěná o primární dopady změn nepřímých daní, nadále zůstává pod dolní hranicí tolerančního pásma inflačního cíle a činí 0,8 procenta.

V porovnání s aktuální prognózou ČNB byla celková meziroční inflace v srpnu 2010 o 0,1 procentního bodu nižší. Tato nepatrná odchylka skutečnosti od prognózy byla způsobena jak pomalejším než předpokládaným růstem regulovaných cen, který byl zaznamenán již v červenci, tak mírně nižší čistou inflací. V rámci ní došlo k poněkud pomalejšímu růstu cen potravin při nepatrně nižší korigované inflaci bez pohonných hmot oproti tomu, co ČNB očekávala.

Srpnové údaje naznačují, že se prognóza na třetí čtvrtletí letošního roku do značné míry naplňuje. V posledním čtvrtletí letošního roku prognóza očekává nárůst inflace nad inflační cíl ČNB. Na začátku příštího roku by však inflace měla klesnout zpět k 2procentnímu inflačnímu cíli s tím, jak z ní budou odeznívat dopady změn nepřímých daní platných od ledna 2010. Měnověpolitická inflace ve zbytku letošního roku a v příštím roce plynule poroste a k inflačnímu cíli se přiblíží ve druhé polovině roku 2011."

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK