SOUHRN-Počet žádostí v USA klesá na 2měs dno, vývoz roste (OPAK.)

10.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Počet nových žádostí o podporu klesá o 27.000 na 2měs...

...dno

* Obchodní schodek se v červenci snižuje na 42,8 mld dolarů

* Dovoz klesá, vývoz roste na nejvyšší hodnotu od srpna 2008

WASHINGTON, 9.září (Reuters) - Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech minulý týden klesly nečekaně prudce na dvouměsíční minimum, zatímco obchodní schodek se v červenci prudce zúžil. Čtvrteční údaje tak přinesly nadějné signály pro klopýtající zotavení americké ekonomiky.

Podle analytiků tyto zprávy pomohou zmírnit obavy z prudkého zpomalování růstu a naznačují, že největší ekonomika světa by se mohla brzy vymanit ze současného hluchého místa.

"Očekávali jsme, že se věci zpomalí ve třetím čtvrtletí a ve čtvrtém začnou zase nabírat na tempu, ale teď to vypadá, že zpomalení ve třetím čtvrtletí nebylo tak tvrdé, jak jsme se obávali," řekl David Sloan, ekonom ze společnosti 4CAST.

Sezonně očištěný počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti minulý týden klesl o 27.000 na 451.000, nejnižší úroveň od týdne do 10.července, oznámilo americké ministerstvo práce. Analytici očekávali snížení pouze na 470.000, přičemž i nejoptimističtější odhad počítal s poklesem na 460.000 žádostí.

Počet žádostí se tak vzdálil devítiměsíčnímu maximu 504.000 z poloviny srpna. Trvalá slabost amerického trhu práce podrývá zotavení ekonomiky z nejdelší a nejhlubší recese za 70 let.

Údaje ministerstva obchodu současně ukázaly, že schodek zahraničního obchodu Spojených států se v červenci smrštil o 14 procent na 42,8 miliardy dolarů, zatímco trh čekal snížení jen na 47,3 miliardy, když klesly dovozy a hodnota dovozů vyskočila na nejvyšší úroveň od srpna 2008. [ID:nSCH945824]

Dovoz z Číny i Německa - dvou zemí, jež trvale vykazují přebytek zahraničního obchodu - byl však nejvyšší od října 2008. Obchodní schodek ukrojil z expanze hrubého domácího produktu Spojených států za druhý kvartál téměř 3,4 procentního bodu, a jeho zúžení je tak dobrým znamením pro růst ve třetím kvartále.

Širší akciový trh na Wall Street <.SPX> po datech otevřel růstem na čtyřtýdenní maximum, zatímco ceny amerických dluhopisů prohloubily ztráty a dolar smazal ztráty vůči jenu. <JPY=>

Hlavní evropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> vzrostl o 1 procento na čtyřměsíční maximum s tím, jak údaje dále snížily pravděpodobnost, že americká ekonomika upadá zpět do recese.

<^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Graf bilance zahraničního obchodu Spojených států:

http://link.reuters.com/had52p

Graf vývoje počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti:

http://link.reuters.com/hud52p

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^>

(Autoři: Lucia Muticani, Doug Palmer; Přeložil: Jan Schmidt)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK