Japonské akcie díky údajům z USA a Číny získaly 0,9 procenta

13.09.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. září (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden výrazným růstem a jejich hlavní index získal téměř jedno procento. Japonskému trhu pomohly zejména příznivější údaje z americké a čínské ekonomiky; akcie bank povzbudily plány změn globální regulace bankovního kapitálu, které byly vůči bankám relativně vstřícné. Zveřejnění nových pravidel na devizovém trhu vedlo k silnému oživení kurzu eura vůči dolaru a jenu.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,9 procenta na 9321,82 bodu a navázal na páteční vzestup o 1,6 procenta a celotýdenní nárůst o 1,4 procenta. Technické indikátory podle analytiků ukazují na pokračující růst akcií.

Série ekonomických dat z USA včetně pátečních čísel o silném růstu velkoobchodních zásob zmírnila obavy investorů z útlumu americké ekonomiky. Tokijská burza přivítala i víkendové příznivé údaje z Číny o růstu průmyslové výroby a přírůstku peněžní zásoby.

Nálada na trzích se zlepšila také díky nedělnímu rozhodnutí šéfů centrálních bank a regulačních úřadů schválit konečnou podobu globální regulace bankovního kapitálu, kde se neskrývala žádná nepěkná překvapení a banky dostaly na přechod na nová pravidla dostatek času. Akcie velkých japonských bank posílily tempem kolem dvou procent.

Kurz eura díky "basilejským" pravidlům pro banky prudce vzrostl, zejména proto, že Německo si vymohlo klíčový ústupek pro své spořitelny a družstevní banky. K oživení evropské měně dopomohly víkendové údaje z Číny.

Euro k dolaru ke konci tokijského obchodování posílilo o jedno procento na 1,2800 USD. Vůči jenu evropská měna získala 0,8 procenta na 107,60 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK