EK prudce zvedá prognózu letošního růstu eurozóny

13.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Komise zdvojnásobila prognózu po silných údajích z Německa...

...

* Rizika trvají, výhled tíží globální nerovnováhy, zadlužení

* Klíčové jsou finanční stabilita, fiskální konsolidace

BRUSEL, 13.září (Reuters) - Ekonomika eurozóny letos zřejmě vzroste téměř dvakrát rychleji, než se původně předpokládalo, uvedla v pondělí Evropská komise, hlavně díky mnohem silnější expanzi největšího hospodářství bloku, Německa.

Exekutiva EU v pravidelné pololetní prognóze ekonomického vývoje 27členného bloku a 16 zemí používajících euro uvedla, že nyní předpokládá letošní růst eurozóny o 1,7 procenta proti 0,9 procenta očekávaným v květnu. V loňském roce se ekonomika eurozóny smrštila o 4,1 procenta.

Nová předpověď komise zhruba odpovídá také aktuální prognóze Evropské centrální banky ze 2.září, podle níž ECB očekává letošní růst bloku jednotné měny v rozmezí 1,4 až 1,7 procenta.

Komise uvedla, že rizika prognózy jsou obecně vyvážená. Mezi faktory, které mohou zatížit výhled, nicméně patří obnovení globální nerovnováhy, vysoká úroveň zadlužení a přetrvávající napětí na dluhopisových trzích.

"Evropská ekonomika je jasně na cestě ke zotavení, silněji, než se předpokládalo na jaře, a zotavení domácí poptávky je dobrou předzvěstí pro trh práce," uvedl ve zprávě komisař pro ekonomické a měnové záležitosti Olli Rehn.

"Nicméně nejistoty trvají a klíčovými prioritami zůstává zajištění finanční stability a soustavná fiskální konsolidace."

Na třetí a čtvrtý kvartál komise předpověděla mezikvartální růst ekonomiky eurozóny o 0,5 procenta, respektive 0,3 procenta po expanzi o 1,0 procenta ve druhém kvartále.

"Přínos soukromých investic a spotřeby k růstu HDP ve druhém kvartále předčil kombinovaný přínos zásob a čistého vývozu," uvedla komise.

"Toto převážení je povzbudivé, zvláště když slabší externí prostředí ve druhé polovině roku bude mít zřejmě tlumící účinek na růst exportu EU."

Také Evropská unie jako celek zřejmě zaznamená mnohem silnější růst, než komise předpokládala v květnové prognóze - 1,8 procenta proti dříve odhadovaným 1,0 procenta po loňském smrštění o 4,2 procenta.

Komise téměř ztrojnásobila prognózu letošního růstu hrubého domácího produktu Německa, a sice na 3,4 procenta z původních 1,2 procenta. Dále zlepšila předpovědi pro Francii, Itálii a Nizozemsko a v případě Španělska nyní očekává mírnější smrštění.

I přes silnější ekonomickou expanzi eurozóna zřejmě zaznamená pomalejší růst cen, než se původně očekávalo, uvedla dále komise.

Komise nyní očekává za letošní rok meziroční inflaci ve výši 1,4 procenta, zatímco v květnu předpokládala 1,5 procenta. Loni ceny v eurozóně stouply pouze o 0,3 procenta.

Evropská centrální banka, která cíluje inflaci na úroveň těsně pod 2 procenty, oproti tomu předpovídá letošní inflaci v rozmezí 1,5 až 1,7 procenta.

Pro tabulku předpovědí komise klikněte na: [ID:nBRLDKE663]

Pro další zprávy o EU klikněte na [EU/LOOK]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK