Česko prodává poslední tranši dluhopisů 5,00/19

15.09.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PRAHA, 15.září (Reuters) - Ministerstvo financí ve středu prodalo poslední tranši referenčních devítiletých dluhopisů za 5 miliard korun...

...<CZ9YT=RR> <CZ1002471=>, a prodloužilo tak sérii úspěšných aukcí státních obligací, jimž pomáhají vládní plány na fiskální konsolidaci.

Průměrný výnos dosáhl 3,143 procenta, 67,5 bazického bodu pod úrovní z předchozí, červnové aukce. To odpovídá prémii nad sazbou peněžního trhu na úrovni 70 bazických bodů, uvedli dealeři.

Poptávka nebyla tak výrazná jako v posledních aukcích v minulých týdnech, tranše však byla upsána s dostatečnou rezervou, když poptávka dosáhla 1,35násobku nabízeného objemu.

Výnosy státních dluhopisů v posledních týdnech strmě klesly a prémie proti obdobným německým obligacím s devítiletou splatností se zúžila na 93 bazických bodů.

Ve čtvrtém kvartále plánuje Ministerstvo financí emise dluhopisů v objemu 30 miliard korun a potřebu financování dluhu v letošním roce doplnilo minulý týden emisí euroobligací za 2 miliardy korun.

"Eurobond minulý týden pokryl dost velkou část poptávky na této splatnosti," řekl nejmenovaný pražský dealer. "Stále je to ale solidní výsledek, zájem o české dluhopisy trvá."

V příštím roce by si stát měl vypůjčit na dluhopisových trzích 250 až 270 miliard korun, řekl minulý týden Reuters ministr financí Miroslav Kalousek. Emisní kalendář se tak snížil z dříve plánovaných 306 miliard korun.

Středeční aukcí se uzavřela emise dluhopisů splatných v roce 2019 s kuponem 5,0 procenta, jejíž objem byl stanoven na 90 miliard korun.

Ministerstvo financí nabízí poslední obligace za 900 milionů korun ve druhém, nekonkurenčním kole aukce ve středu odpoledne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK