Eurozóna uvažuje, že využije peněz od ECB prostřednictvím MMF

29.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Frankfurt 29. listopadu (ČTK) - V eurozóně se diskutuje o možnosti financovat krizovou pomoc Mezinárodního měnového fondu (ECB) zemím eurozóny penězi natištěnými Evropskou centrální bankou (ECB). Nepřímá účast ECB na záchraně měnové unie je však až tou poslední možností, řekli dnes agentuře Reuters nejmenovaní činitelé eurozóny.

Pozornost se nyní zaměřuje na Itálii, jejíž výnosy z dluhopisů vzrostly nad dlouhodoběji neudržitelnou hranici sedmi procent. To vede k dohadům, že Itálie bude muset požádat EU a MMF o finanční pomoc, a mluví se o sumě kolem 600 miliard eur.

EU ani MMF by však zřejmě na tak velkou sanaci už neměly dostatek zdrojů a jediná instituce, která má díky monopolu na tištění eur peníze k dispozici, je ECB. Proti potenciálně inflačnímu tištění peněz na přímou pomoc Itálii a dalším ohroženým zemím ale důrazně vystupuje Německo a ECB má navíc přímé záchranné úvěry členským zemím eurozóny zakázány. Vznikla tak myšlenka, že peníze ECB nebo národních centrálních bank by se "vypraly" přes MMF.

"Pokud Itálie upadne do problémů, mohou se členské země eurozóny rozhodnout zvýšit zdroje MMF tím, že dodají peníze na její záchranu, což mohou udělat prostřednictvím národních centrálních bank, které prostě ty peníze natisknou," uvedl jeden z činitelů. "Diskutuje se tom, ale je to spíše v pozadí, není to hlavní scénář," dodal.

Druhý představitel uvedl, že ECB by mohly měnovému fondu poskytnout peníze prostřednictvím nový výpůjčních mechanismů. To potvrdil nizozemský ministr financí Jan Kees de Jager, který řekl, že by se to mohlo udělat zvýšením takzvaných zvláštních práv čerpání, umělé měny MMF, kterou mají centrální banky v rezervách.

Podle dalšího zdroje sice převod peněz ECB k ohroženým zemím přes MMF na programu dnešní schůzky ministrů financí měnové unie není, zřejmě se však o něm diskutuje na okraji zasedání. Hlavním tématem schůzky je podrobný plán zvýšení platební síly záchranného fondu ESFS. "I přes snahy o navýšení kapacity EFSF bych souhlasil s tím, že se musí zapojit i MMF a ECB," řekl další ze zdrojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK