Pražská burza posílila o více než čtyři procenta

30.11.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes v souladu s okolními trhy výrazně posílila. Hlavní index PX skončil výše o 4,21 procenta na 878,9 bodu. Dařilo se téměř všem titulům, zejména bankám a energetické společnosti ČEZ. Erste Bank získala bezmála osm procent. Oslabily pouze akcie tabákové společnosti Philip Morris a sítě autobazarů AAA Auto, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Josefa Němého z Komerční banky bylo dnes pro trhy zřejmě největším impulsem oznámení koordinované akce centrálních bank, které komerčním bankám zlevní dolarovou likviditu. "Později také přišly dobré zprávy z americké ekonomiky, když soukromí zaměstnavatelé vytvořili výrazně víc pracovních míst, než se čekalo a překvapivě silně vzrostl také chicagský index nákupních manažerů. K tomu se přidal i růst komodit, a proto dnes akcie rostou napříč všemi sektory," uvedl Němý.

V Praze si nejvýraznější zisky připsala Erste Bank, její akcie stouply o 7,75 procenta na 331 korun. Cenné papíry Komerční banky si polepšily o 5,34 procenta na 3118 korun.

Silně, o pět procent na 742,50 Kč, vzrostly také nejvíce obchodované akcie ČEZ. Čtvrtá velká emise, telekomunikační operátor Telefónica ČR, si připsala 2,47 procenta na 394 korun.

Dařilo se i mediální společnosti CME, která získala šest procent na 134,60 Kč. Pojišťovna VIG posílila o 4,63 procenta na 700 korun a těžební NWR o 4,34 na 134,60 Kč.

V červených číslech zakončily dnešní obchodování pouze Philip Morris a AAA Auto.

V systému pro nejvíce obchodované akcie SPAD se odehrály transakce za více než dvě miliardy korun, z toho s akciemi ČEZ přesáhly 892 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK