Mzda v Ústeckém kraji rostla nejméně ze všech regionů kromě Prahy

05.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 5. prosince (ČTK) - Průměrná mzda v Ústeckém kraji v letošním třetím čtvrtletí dosáhla 22.012 korun a drží se v průměru českých regionů. Meziročně vzrostla o 5,9 procenta, dál ale pokračoval pokles počtu zaměstnanců ve firmách v kraji, který už se dostal pod čtvrt milionu. Firmy zaměstnávají 248.700 lidí, meziročně o 1,5 procenta méně. Průměrná mzda v celém Česku rostla pomaleji, jen o 2,4 procenta, a dosáhla 24.089 korun. Zpravidla ale platí, že na ni dosáhne jen každý třetí zaměstnanec.

Růst mezd v Ústeckém kraji je ze všech regionů kromě Prahy nejmenší. V ostatních krajích rostly mzdy o šest až deset procent. Ústecký kraj se v žebříčku mezd dál drží mezi 14 regiony na osmém místě.

Rok 2010 byl pro firmy spíše příznivý a po prvním úderu ekonomické recese mohly opět nabírat či přidávat na platech. I tak se ale ve statistických výkazech dál objevuje trend, který přinesla recese - průměrná mzda v některých krajích sice roste, ale počet zaměstnanců klesá nebo stagnuje. Naopak v Praze mzdy moc nerostou, ale přibývá tam zaměstnanců. Obzvlášť patrné to bylo v Ústeckém kraji, kde byl vloni pokles počtu zaměstnanců větší než růst mezd. Ve výsledku tak firmy zaměstnancům vyplatily méně peněz.

Letos už je růst mezd zase silnější, ale zaměstnanců dál ubývá. V Ústeckém kraji oproti loňskému třetímu čtvrtletí ubylo 3600 evidovaných pracovních míst; letos jich firmy měly jen 248.700. Zda za to může zvýšené dojíždění do relativně blízké Prahy, to úřad práce už dříve nevyloučil, ale takovou statistiku nevede. Faktem je, že pokles počtu zaměstnanců za poslední rok postihl výhradně české regiony, navíc skoro všechny, zatímco na Moravě stagnoval, nebo dokonce rostl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK