Euro posílilo díky nadějím na řešení dluhové krize

05.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. prosince (ČTK) - Euro dnes posílilo díky optimismu ohledně úsporných opatření v Itálii a nadějím, že se evropští představitelé na pátečním summitu Evropské unie dohodnou na plánu řešení dluhové krize v eurozóně. Vůči americkému dolaru kurz jednotné evropské měny stoupl o 0,4 procenta na 1,3451 USD.

"Euro prokazuje překvapující odolnost. Důvodem je hlavně optimismus trhu ohledně italských úsporných opatření a summitu EU," uvedl analytik Omer Esiner ze společnosti Commonwealth Foreign Exchange. "Při pohledu na uplynulé summity je však pravděpodobnost zklamání velmi vysoká," dodal. Euro by podle něj mohlo po skončení summitu zamířit dolů, pokud výsledek zasedání nesplní očekávání trhu.

Italská vláda na mimořádném nedělním zasedání schválila balík protikrizových opatření v hodnotě 24 miliard eur (zhruba 600 miliard Kč). Plán rozpočtových úspor, strukturálních reforem a kroků na podporu ekonomického růstu vypracovaný vládou nového premiéra Maria Montiho má ozdravit napjaté veřejné finance země, nastartovat ekonomický růst a zabránit pádu Itálie do dluhové krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK