ROP Jihozápad končí s "losovačkami" u veřejných zakázek

05.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 5. prosince (ČTK) - Losování u rozdělování veřejných zakázek nesmí s okamžitou platností používat příjemci dotací z evropského programu ROP Jihozápad. Pro roky 2008 až 2013 už ROP podepsal smlouvy na 82 procent z přidělených 17 miliard Kč; vyplaceno je 25 procent. Jihočeský i Plzeňský kraj, tedy členové ROP Jihozápad, zatím získaly po polovině peněz z ROP.

Výbor regionální rady reaguje na doporučení orgánů EU a šetření policie. Proto zakázal používat v zadávacím řízení náhodný výběr losem, a to ani v kombinaci s objektivními kritérii. Žadatelé také nesmí používat při hodnocení ekonomické výhodnosti nabídek jako dílčí kritérium smluvní pokuty a další smluvní podmínky, řekla ČTK ředitelka Úřadu Regionální rady Klára Böhmová.

ROP Jihozápad reaguje na dlouhodobá doporučení evropských orgánů a především na výsledky auditů, které provedl Evropský účetní dvůr u několika operačních programů působících v ČR, a také na současná šetření policie ČR, která podezřívá konkrétní firmy, že mohly při omezování počtu uchazečů účelově manipulovat jejich počtem.

"ROP Jihozápad se dlouhodobě snaží zvyšovat transparentnost a dbát na co největší průhlednost veřejných zakázek u projektů podpořených EU. Tento krok zmíněný trend výrazně podporuje a v kontextu změn novely zákona o zadávání veřejných zakázek je i zcela logický," dodala ředitelka.

Policie od loňského března vyšetřovala pátou a šestou výzvu ROP Jihozápad kvůli údajně nezákonnému rozdělování dotací. Vrchní státní zastupitelství v Praze na konci září podalo obžalobu na dva lidi. Výbor nechal přehodnotit všechny projekty. Od července bylo možné proplácet projekty z přehodnocené páté a šesté výzvy, v září i z pozastavené druhé a třetí výzvy. Vyšetřování pokračuje, ale už to nebrání dalšímu čerpání, uvedl šéf regionální rady ROP Jihozápad a náměstek plzeňského hejtmana Ivo Grüner (ČSSD).

Plzeňský a Jihočeský kraj zaplatí do března 2013 v pěti splátkách korekce za chyby v čerpání evropských dotací. Plzeň zaplatí 92 milionů, Jihočeši 150 milionů Kč. První splátku už kraje zaplatily. Peníze budou opět rozděleny na projekty ROP Jihozápad v dalších výzvách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK