Západoevropské akcie díky nadějím na řešení krize zpevnily

05.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. prosince (ČTK) - Akcie na burzách v západní Evropě zahájily týden dalším růstem, za kterým stály především naděje na rychlejší řešení dluhové krize eurozóny. Hlavní indexy tak vystoupily na zhruba pětitýdenní maxima a značný zájem byl mezi investory o akcie bank. Pozornost se ale i nadále upíná k summitu EU, který bude na konci týdne.

Panevropský index FTSEurofirst 300 podle předběžných údajů přidal zhruba 0,9 procenta a uzavřel na hodnotě 994,51 bodu. Tak vysoko byl naposledy v říjnu. Už minulý týden přitom zpevnil o 8,5 procenta.

Trhy vkládají velké naděje do společného plánu Francie a Německa. Přední činitelé těchto dvou zemí, tedy prezident Nicolas Sarkozy a kancléřka Angela Merkelová, chtějí prosadit například změnu smluv o Evropské unii či centralizaci rozpočtů členských zemí. Podle nynějších pravidel se dluhová krize podle nich vyřešit nedá.

Investoři nakupovali především akcie bank, jejichž souhrnný index Stoxx Europe 600 Banking přidal zhruba 2,7 procenta. Od začátku roku ale pořád ještě ztrácí asi 30 procent, neboť řada bank musela kvůli krizi odepisovat ztrátové státní dluhopisy zemí na periferii eurozóny.

Výrazné zisky si připsal hlavní index milánské burzy FTSE MIB, který vzrostl o zhruba 2,9 procenta. Částečně mu k růstu pomohla nová opatření, která schválila tamní vláda premiéra Maria Montiho.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK