FT: S&P varovala Německo a dalších pět zemí před snížením ratingu

05.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. prosince (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's varovala Německo a dalších pět klíčových zemí eurozóny, že by jim do 90 dnů mohla snížit rating. Na svém webu o tom informuje list Financial Times (FT). Jde o země s nejvyšším ratingem AAA, které by měly sehrát zásadní roli v plánech evropských činitelů na záchranu eura. Vedle Německa jsou to i Francie, Nizozemsko, Rakousko, Finsko a Lucembursko.

Agentura by podle FT ke snížení ratingu mohla sáhnout kvůli sílícím hospodářským a politickým otřesům v eurozóně. Oznámení lze podle FT čekat v horizontu několika hodin, kdy agentura sdělí, že rating zmíněných šesti zemí přeřazuje do režimu pozorování s negativním výhledem.

Pokud agentura ratingy sníží, bude to na stupeň AA plus. Dojde k tomu zřejmě v případě, že revize známek experty S&P nepřesvědčí, že si zmíněné země stále zaslouží hodnocení na nejvyšším možném stupni.

Finanční trhy jsou teď částečně připraveny na případné snížení ratingu Francie, i když i to by patrně způsobilo problémy. Málokdo ale čekal, že o nejvyšší rating by mohlo přijít i Německo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK