Slovenská ekonomika zpomalila v 3. čtvrtletí růst na tři procenta

06.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 6. prosince (ČTK) - Slovenská ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila tempo meziročního růstu na tři procenta z 3,5 procenta v předchozím čtvrtletí. To je nejslabší výsledek od začátku minulého roku, kdy se hospodářství země po předchozím propadu kvůli dopadům světové hospodářské krize vrátilo do černých čísel. Výsledek je ale mírně lepší než původní odhad statistického úřadu, který v listopadu odhadl růst hrubého domácího produktu (HDP) země na 2,9 procenta.

Exportně orientovanou ekonomiku ve třetím čtvrtletí táhl vývoz zboží a služeb. Spotřeba domácností znovu klesla. Po očištění o sezonní vlivy si slovenský HDP ve třetím čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím polepšil o 0,8 procenta.

Výraznější zpomalení slovenského hospodářství se očekává příští rok. Ministerstvo financí kvůli dluhové krizi v eurozóně už dvakrát zhoršilo ekonomický výhled, v nejnovější prognóze předpokládá na rok 2012 růst HDP o 1,7 procenta.

Nezaměstnanost, která patří k největším problémům Slovenska, se ve třetím čtvrtletí udržela na 13,1 procenta. Průměrná mzda v zemi v sledovaném období sice stoupla meziročně o 2,5 procenta na 769 eur (19.337 Kč), po očištění o inflaci reálný plat ale klesl o 1,4 procenta. To znamená, že Slováci si za průměrný výdělek mohli koupit méně zboží než loni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK