Pražská burza jako další evropské trhy vybírá pondělní zisky

06.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. prosince (ČTK) - Pražská burza podobně jako další evropské trhy vybírá pondělní zisky. Hlavní index PX po 11:00 ztrácel 0,74 procenta na 894,4 bodu, tažen zejména ztrátami akcií bank. Nedaří se ani energetickým akciím energetických firem, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Akcie na burzách v západní Evropě klesají v reakci na varování před snížením ratingu většiny členských zemí eurozóny včetně Německa agenturou Standard & Poor's. Negativní náladě na trhu podle Michala Zachara z Patria Direct vévodí finanční sektor.

Akcie Erste Bank na pražské burze klesly o 2,49 procenta na 340 korun a akcie Komerční banky ztratily 1,42 procenta na 3337 korun.

Cenné papíry elektrárenské společnosti ČEZ odepsaly 0,88 procenta na 752,40 koruny. Podle Zachara titul ztrácí po oznámení německého gigantu RWE, že vydá nových 80,4 milionu akcií kvůli snížení celkového zadlužení společnosti. Pokles RWE se podle něj projevuje na dalších energetických titulech, navíc na německé burze nadále klesají ceny termínovaných kontakty na dodávky elektřiny.

Akcie NWR oslabily o procento na 133,50 koruny. Zachar upozornil, že analytici Jefferies začaly pokrývat titul s doporučením "držet" a cílovou cenou přibližně 147 Kč.

Nejvíce zatím posílily akcie developerské společnosti Orco, a to o 2,33 procenta na 86,98 korun. Společnost nebude stavět nové sídliště na místě přírodní lokality Plachta v Hradci Králové. Firma po mimosoudní dohodě vrátila pozemky státu.

vrk vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK