Výnos desetiletých italských dluhopisů klesl pod šest procent

06.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Milán 6. prosince (ČTK) - Výnos italských státních dluhopisů se splatností deset let poprvé od konce října klesl pod hranici šesti procent. Investoři mají o klíčové italské obligace zájem navzdory tomu, že mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's varovala před hromadným snížením ratingu 15 zemí eurozóny včetně Itálie. Ještě nedávno byl výnos u tohoto papíru nad kritickou hranicí sedmi procent.

Více než varování ratingové agentury si teď investoři všímají úsporných opatření, která zavádí nový italský kabinet. Dodržování dohodnutých úspor je totiž klíčové, pokud se má Itálie i zbytek eurozóny dostat ze současné dluhové krize. Trh zároveň vkládá naděje do summitu lídrů eurozóny, který bude koncem týdne v Bruselu.

Po poledni se výnos desetiletého dluhopisu podle záznamů společnosti Tradeweb pohyboval kolem úrovně 5,94 procenta, kde byl naposledy 28. října. Takzvaný spread, tedy úroková přirážka ke srovnatelným dluhopisům Německa, se zároveň snížil na 374 bazických bodů. To je rovněž nejméně od konce října.

Šéf společnosti Goldman Sachs Asset Management Jim O'Neill na dnešní konferenci Reuters Investment Outlook Summit podotkl, že italské dluhopisy vypadají atraktivně. O'Neill ale upozornil, že atraktivita italského dluhu stojí a padá s pátečním summitem. Pokud summit neskončí totálním fiaskem, italské papíry by si atraktivitu měly udržet, řekl.

Na dluhopisy Německa a Francie nicméně varování ratingové agentury vliv má. Výnosy v obou případech vzrostly, i když nijak závratně. Například výnos desetiletého dluhopisu německé vlády vzrostl na 2,19 procenta. Podle ekonomů hrozí, že kdyby Německo skutečně přišlo o prestižní rating, trh by zřejmě zasáhla vlna nuceného výprodeje německých papírů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK