Maďarské banky chtějí omezit ztráty z devizových hypoték

06.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 6. prosince (ČTK) - Maďarské banky jsou ochotny nést z nucených umoření devizových hypotečních půjček při zvýhodněných kurzech v příštích letech ztrátu do 500 miliard forintů, tedy asi 42 miliard korun. Vládě tento návrh předložila asociace maďarských bank, uvedl dnes generální tajemník organizace Levente Kovács. Z letošních umoření hypoték při preferenčních kurzech budou mít banky ztrátu přes 200 miliard forintů, dodal.

Parlament v září na návrh vlády přijal opatření, které do konce roku umožňuje domácnostem s hypotečními půjčkami v eurech nebo švýcarských francích splatit tyto úvěry při zvýhodněných kurzech. Bankám to do konce listopadu už způsobilo ztrátu přes 90 miliard forintů, plyne z dnešních údajů úřadu pro dohled nad finančním trhem PSZAF.

Podle Kovácse budou banky kvůli těmto ztrátám potřebovat dodatečný kapitál. Systém předčasného umoření hypotečních úvěrů za preferenční kurzy je podle něj "profesionálně nepřijatelný" a banky se budou snažit omezit další podobné kroky v rámci nadcházejících jednání vlády s Mezinárodním měnovým fondem. Kovács upozornil na to, že maďarské banky jsou už kvůli dodatečné dani, kterou na ně uvalila vláda strany Fidesz po svém nástupu v loňském roce, zatíženy nejvyšším zdaněním v Evropě.

Pode údajů PSZAF ukončili dlužníci do konce listopadu 53.563 devizových hypotečních smluv a splatili celkově zhruba 248 miliard forintů, což by při tržních kurzech činilo asi 339 miliard forintů. Hypotéky v eurech se mohou do konce roku umořit při kurzu 250 forintů za euro a ve švýcarských francích při 180 HUF/CHF ve srovnání s tržními kurzy 300 HUF/EUR a 242 HUF/CHF.

Vláda svůj plán na snížení nákladů domácností na splácení devizových hypoték s bankami nekonzultovala. S bankami o problému devizových půjček začala jednat až pod tlakem Evropské komise.

Devizové hypotéky v nízkoúročených eurech a zejména švýcarských francích se pro Maďarsko staly vážným problémem v roce 2008 po prudkém poklesu kurzu forintu a byly jednou z příčin, proč si muselo Maďarsko tehdy vzít stabilizační úvěr od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie. Nyní mají maďarské domácnosti na devizových hypotékách dluh kolem pěti bilionů forintů (přes 400 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK