Ceny ropy zůstaly bez výraznějších změn

06.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. prosince (ČTK) - Ceny ropy se dnes výrazněji nezměnily. Tlak na jejich růst související s napětím kolem Íránu byl kompenzován varováním ratingové agentury Standard & Poor's (S&P), že by kvůli dluhové krizi mohla snížit úvěrové hodnocení 15 členských zemí eurozóny.

Cena severomořské ropy Brent klesla o pouhých sedm centů na 109,74 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zlevnila o 29 centů na 100,70 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Varování S&P zvyšuje tlak na představitele Evropské unie, aby přišli s plánem na řešení dluhové krize. Analytik Thorbjoern Bak Jensen ze společnosti Global Risk Management upozornil, že takovýto plán bude zřejmě zahrnovat řadu úsporných opatření, což zasáhne poptávku po ropě.

Zdroje agentury Reuters tvrdí, že klesá pravděpodobnost evropského embarga na íránskou ropu. Evropské země začínají být toho názoru, že embargo by vedlo spíše k poškození jejich vlastních zájmů než k narušení ropných příjmů Íránu, který je pátým největším vývozcem ropy na světě.

Írán nicméně nevylučuje, že dodávky ropy sám omezí, aby potrestal západní země. Podle analytiků navíc přetrvává nebezpečí izraelského úderu proti Íránu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 109,74 109,81 New York - Nymex WTI leden 100,70 100,99

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK