Irsko pro příští rok plánuje zvýšit daně o miliardu eur

06.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dublin 6. prosince (ČTK) - Irská vláda dnes předložila návrh dalšího úsporného rozpočtu, který pro příští rok předpokládá zvýšení daní o celkem miliardu eur (25,2 miliardy Kč). Spolu s již oznámenými úsporami v celkové výši 2,2 miliardy eur to má snížit rozpočtový deficit na 8,2 procenta hrubého domácího produktu z letošní plánované úrovně 10,1 procenta. Vláda vzhledem k útlumu evropské ekonomiky také snížila odhad hospodářského růstu země.

Rozpočet na rok 2012 je již pátý, který předpokládá drastické úsporné kroky. K nim bylo Irsko nuceno přistoupit poté, co zhroucení irského realitního trhu v roce 2008 způsobilo bankám těžké ztráty, které převzal stát. To zvýšilo deficity veřejných financí na rekordní úrovně a v loňském roce vedlo k tomu, že Irsko se stalo po Řecku druhou zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc.

Ministr financí Michael Noonan dnes také snížil výhled hospodářského růstu pro příští rok na 1,3 procenta z předešlé předpovědi 1,6 procenta. Odhad růstu přitom zhoršil za poslední měsíc již podruhé. Irská ekonomika letos díky silnému exportu oživila ze čtyřletého propadu, výhled na příští rok však kalí riziko propadu eurozóny do recese.

Kvůli slabé evropské i globální ekonomice je možné, že Dublin bude muset pokračovat v osekávání vládních výdajů i v roce 2013 a později, varoval ministr. "Irsko musí obnovit udržitelnost svých veřejných financí bez ohledu na to, co se bude dít v eurozóně," řekl Noonan v dolní komoře parlamentu.

Vláda chce příští rok získat do rozpočtu 670 milionů eur prostřednictvím zvýšení daně z přidané hodnoty o dva procentní body na 23 procent. Irsko tak bude mít v měnové unii nejvyšší DPH spolu s Řeckem, Portugalskem a Finskem. Zbývajících 330 milionů eur chce vybrat na zvýšení dalších nepřímých daní a zavedení poplatku 100 eur na domácnost ročně.

V pondělí vláda oznámila nové výdajově škrty, které se dotknou především sociálních příspěvků, zdravotnictví a školství. Na rámci snižování deficitů se Irsko dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem, s nimiž se loni v listopadu dohodlo na balíku finanční pomoci.

Irsko je nyní často dáváno za příklad ostatním zadluženým zemím, protože se mu daří bez větších protestů obyvatel prosazovat úsporná opatření. Jeho ekonomika také na rozdíl od jiných zemí zasažených dluhovou krizí obnovila růst a irská obchodní a platební bilance je výrazně kladná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK