Americké akcie v naději na řešení dluhové krize mírně stouply

07.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. prosince (ČTK) - Americké akciové trhy v úterý po celodenní stagnaci nakonec zaznamenaly mírné zisky, jen technologický trh zůstal v červených číslech. Náladu na trhu po varování agentury Standard & Poor´s před snížením ratingů zemí eurozóny zlepšily vyhlídky na přijetí razantního plánu na řešení evropské dluhové krize. Díky tomu také euro na devizovém trhu smazalo počáteční ztráty.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování stoupl o 0,43 procenta na 12.150,13 bodu a širší index S&P 500 posílil o 0,1 procenta. Jen souhrnný index technologického trhu Nasdaq zůstal v mírné ztrátě a klesl o 0,23 procenta na 2649,56 bodu.

Trhy zahájily týden novým růstem v sázkách na úspěch klíčového summitu Evropské unie. V pondělí se francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová dohodli na změně smlouvy o EU a zpřísnění sankcí za porušování rozpočtových pravidel a čeká se, že by to na summitu s odkazem na hrozbu rozpadu eurozóny mohli prosadit.

S&P v pondělí varovala před snížením ratingů 15 zemí eurozóny včetně Německa a Francie a v úterý varování rozšířila na záchranný fond eurozóny EFSF. Nad varováním S&P ale nakonec převážily naděje na dosažení věrohodné dohody na řešení krize. V tisku se navíc objevily zprávy, že evropští lídři budou jednat o dalším posílení kapacity záchranného fondu.

"Trh očekává, že se navrhne něco velkého a odvážného, a lidé jsou ohledně summitu naladěni optimisticky," řekl agentuře Reuters Stephen Massocca ze sanfranciské firmy Wedbush Morgan. Dodal, že k dobré náladě přispěl pokračující výrazný pokles výnosů španělských a italských státních dluhopisů bez ohledu na hrozbu snížení ratingů.

Euro v úterý kvůli varování S&P oslabovalo, nakonec ale ztráty smazalo. Evropskou měnu podpořil opatrný optimismus ohledně průchodnosti plánů na řešení krize v eurozóně. Před pátečním summitem a čtvrtečním zasedání Evropské centrální banky, kde by se mohlo rozhodnout o dalším snížení úroků, se ale obchodníci do nových pozic nepouštěli.

Kurz eura v newyorském závěru zůstal proti pondělku beze změny na 1,3398 USD. Dolar vůči jenu byl také nezměněn na 77,71 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK