Koruna dopoledne zpevnila k dolaru, vůči euru stagnovala

07.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Česká měna dopoledne zpevnila k dolaru, vůči euru stagnovala. Kolem 10:45 k dolaru proti úterku posílila o pět haléřů na 18,81 Kč/USD. K euru se obchodovala na 25,26 Kč/EUR, byla tak o haléř slabší, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka korunu a region míjí dnešní optimismus ve světě. Česká měna vůči euru neudržela mírné zisky z úvodu. "Data z domácí ekonomiky lze zásluhou obchodní bilance hodnotit pozitivně, i když na druhé straně průmysl dál zpomalil. Vliv na kurz nebyl znát," uvedl analytik.

Český statistický úřad dnes oznámil, že zahraniční obchod skončil v říjnu rekordním přebytkem 25,5 miliardy korun, což je v porovnání se stejným loňským měsícem o 11,8 miliardy více. Průmyslová výroba v říjnu meziročně vzrostla o 1,7 procenta, což představuje zrychlení po zářijovém revidovaném růstu o 1,6 procenta.

Hlavní událostí v regionu bude podle Vlka jednání polské centrální banky. Ta na jednu stranu stojí před zhoršujícím se výhledem pro reálnou ekonomiku, na druhou stranu ale musí vzít v potaz tlak na zlotý a stále vysokou inflaci. Očekává se tedy stabilita sazeb.

Vlk konstatoval, že před důležitými událostmi v eurozóně tradičně roste napětí a náladu na trzích mohou značně změnit různé spekulace. Přes dílčí poklesy ale stále převládá optimismus. Týká se to i dnešního dopoledne, hlavní akciové indexy rostly a euro od úterka posílilo, kolem 10:45 zpevnilo na 1,3426 USD/EUR.

jap vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK