Citibank snížila odhad růstu české ekonomiky v roce 2012 na nulu

07.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Citibank snížila odhad růstu české ekonomiky v roce 2012 na nulu a v roce 2013 na 2,1 procenta. V posledním čtvrtletí tohoto roku a v prvním čtvrtletí roku příštího by měl hrubý domácí produkt ČR dokonce klesnout. Novinářům to dnes řekl hlavní ekonom Citibank Jaromír Šindel s tím, že důvodem zpomalení tuzemského hospodářství je pokles zahraniční poptávky.

Schodek rozpočtu by se mohl podle Šindela zvýšit, ale bilance zahraničního obchodu se prý pravděpodobně nezhorší. "S ohledem na vyvážené protichůdné faktory a vzhledem k nedávné vyšší výkonnosti koruny očekáváme, že česká měna zůstane slabá, okolo 25,80 Kč za euro v průběhu příštích tří měsíců," uvedl. ČNB ponechá navzdory tomu úrokové sazby na 0,75 procenta do prvního čtvrtletí 2013, dodal.

Citibank čeká rok 2012 ve znamení globálního poklesu s velkými rozdíly. "Snížili jsme predikce růstu pro roky 2012 a 2013 pro eurozónu, Čínu, ČR, Maďarsko, Slovensko, Hongkong, Indii, Koreu, Polsko, Velkou Británii a pro řadu dalších zemí," upozornil Šindel. Restriktivní rozpočtová politika, finanční utahování a nejistota vyvolávají očekávání, že eurozóna bude v letech 2012 a 2013 v recesi. Rozpad eurozóny zůstává nepravděpodobný, ale riziko rozpadu výrazně vzrostlo, podotkl.

Snížení výkonu české ekonomiky očekávají i další instituce. Například podle Raiffeisenbank by měl HDP v Česku v roce 2012 klesnout o 1,2 procenta. Ostatní domácí ekonomové většinou očekávají v příštím roce prozatím růst ekonomiky, ovšem maximálně do 0,5 procenta.

Česká národní banka očekává příští rok růst ekonomiky o 1,2 procenta. ČNB rovněž vypracovala alternativní scénář ekonomického vývoje, který počítá se zpomalením růstu eurozóny téměř k nule a s pomalejším posilováním kurzu koruny. V takovém případě by tuzemská ekonomika v roce 2012 podle ČNB dokonce klesla o 0,4 procenta. Podle ministerstva financí by tuzemská ekonomika měla v roce 2012 stoupnout o jedno procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK