Polská centrální banka nechala úrokové sazby beze změny

07.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 7. prosince (ČTK) - Výbor pro měnovou politiku polské centrální banky nechal po dnešním zasedání základní úrokovou sazbu podle očekávání opět beze změny na 4,5 procenta. Centrální banka od poloviny roku zastavila zvyšování sazeb s ohledem na nepříznivý výhled polské ekonomiky, přestože inflace kvůli klesajícímu zlotému dál roste.

Ze 27 analytiků dotazovaných agenturou Reuters změnu sazeb nečekal nikdo. V letošním prvním pololetí banka úroky zvýšila o jeden procentní bod.

Míra inflace v Polsku v listopadu podle odhadů dál stoupla na 4,4 procenta, což už výrazně překračuje inflační cíl banky kolem 2,5 procenta. Analytici však v dohledné době žádný zákrok proti růstu inflace nečekají a většina naopak předpovídá, že ve druhém čtvrtletí tohoto roku banka začne kvůli zpomalování ekonomického růstu úvěrové náklady snižovat.

K růstu inflace přispívá pokles kurzu zlotého, který od počátku srpna vůči euru oslabil o více než deset procent. Centrální banka proti poklesu měny od začátku září čtyřikrát intervenovala.

Vláda premiéra Donalda Tuska tento týden snížila odhad ekonomického růstu pro příští rok na 2,5 procenta. Zároveň v návrhu rozpočtu na rok 2012 naplánovala úsporná opatření, aby snížila deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu z letošních plánovaných 5,6 procenta. "To, že fiskální politika se stává procyklickou (prohlubuje restriktivním rozpočtem trend zpomalován ekonomického růstu), je argumentem pro to, aby ekonomice poskytla stimul měnová politika," řekl ekonom Pasquale Diana z banky Morgan Stanley.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK