Inflace v listopadu podle analytiků stagnovala nebo mírně rostla

07.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Meziroční inflace v listopadu podle analytiků oslovených ČTK zůstala na říjnových 2,3 procenta nebo se mírně zvýšila na 2,4 procenta. Za růstem cen je především zdražení zemního plynu a pohonných hmot kvůli oslabující koruně. Ekonomové rovněž upozorňují, že za růstem inflace může být již i postupné promítání zvýšení daně z přidané hodnoty do cen potravin. Snížená sazba DPH by měla od ledna stoupnout z 10 na 14 procent.

Údaje o inflaci za listopad zveřejní Český statistický úřad v pátek 9. prosince.

"Meziroční inflace by se měla posunout z říjnových 2,3 procenta na 2,4 procenta v listopadu. Minulý měsíc do vývoje cen nejvýrazněji promluvilo zdražení plynu o pět procent. Do cen potravin se již může částečně promítat změna DPH, která bude platit od začátku příštího roku. Třetím faktorem listopadové inflace jsou pohonné hmoty," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. V prosinci pak podle něj inflaci posune výše další zdražování plynu pro domácnosti a v lednu se naplno projeví změna snížené sazby DPH. "Inflace tak přesáhne tři procenta, dodal.

Za očekávaným listopadovým růstem inflace byly i podle analytika ČSOB Petra Dufka dražší potraviny a vyšší ceny zemního plynu pro domácnosti. "Můžeme rovněž spekulovat o tom, zda se již do inflace nezačíná přelévat i zvýšení DPH, které vstoupí v platnost od ledna. Celkově se inflace odpoutala od cíle ČNB i od její nejnovější prognózy, která předpokládá listopadovou inflaci na dvou procentech," uvedl. To by ale podle něj nemělo vést centrální banku ke změně úrokových sazeb. "Čeká nás tak delší období stabilních sazeb podporované klesajícím výkonem ekonomiky," upozornil.

Pokles meziroční inflace na 2,2 procenta očekává v listopadu analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. "Koncem roku se inflace bude nacházet poblíž dvou procent, což je vánoční dárek pro ČNB, který ale v lednu vezme za své se zvýšením DPH a zvýšením míry ke třem procentům," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK