SPS: Propad stavebnictví donutí propouštět zvláště menší firmy

07.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Stavební firmy se pravděpodobně kvůli pokračujícímu propadu tuzemského stavebnictví nevyhnou dalšímu propouštění. Nejohroženější jsou především menší podniky, řekl dnes na dotaz ČTK prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Rozdávání výpovědí už ale připouští i některé velké stavební podniky.

"Největší problémy budou mít v roce 2012 malé a střední stavební firmy. Některé z nich zřejmě neunesou nedostatek zakázek a nebudou schopny firmy udržet, jejich zaměstnanci se zařadí do evidence úřadů práce," uvedl šéf stavařského svazu. Velké firmy se zázemím zahraničních mateřských společností si podle Matyáše pozici udrží. Také velcí hráči se ale otázce propouštění nevyhnou, soudí prezident SPS.

Z velkých stavebních firem připustila propouštění například Eurovia CS. "Se snižováním počtu zaměstnanců bohužel počítáme. Bude se týkat řádově stovek lidí," řekla ČTK mluvčí podniku Petra Kučerová. Firma měla na konci loňského roku 3942 zaměstnanců.

"Metrostav a.s. redukoval počty o zhruba deset procent již v první vlně deprese. Prozatím nepředpokládáme výraznou redukci počtu zaměstnanců, ale bude hodně záležet na náladě trhu a na aktivitě veřejných investorů," uvedl mluvčí Metrostavu František Polák. Podniky nyní zaměstnává kolem 3150 lidí, což je zhruba stejně jako před rokem.

Také tuzemská Skanska výrazně propouštěla už v roce 2009. Nyní se snaží využívat domácí kapacity například "půjčováním" kvalifikovaných pracovníků zahraničním firmám mateřského koncernu. "Přes všechna tato opatření nicméně nebudeme pravděpodobně schopni udržet současnou úroveň zaměstnanosti," sdělila mluvčí Skansky Lucie Nováková.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v říjnu podle dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně snížil o 8,5 procenta.

"Snižování počtu stavebních zakázek vede k dalšímu propouštění zaměstnanců. Podle dostupných informací v letošním roce ztratí práci až 15.000 lidí a v příštím roce by to mohlo být více než 25.000 zaměstnanců," řekl dnes ČTK mluvčí Odborového svazu Stavba Miroslav Svoboda.

V letošním druhém čtvrtletí zaměstnávalo stavebnictví v Česku podle ČSÚ kolem 433.000 osob, na konci loňského roku v odvětví pracovalo zhruba 465.000 pracovníků.

České stavebnictví v říjnu podle dnešních informací statistiků meziročně prohloubilo propad na osm procent po zářijovém revidovaném poklesu o 7,1 procenta.

Vývoj zaměstnanosti v tuzemském stavebnictví: Rok Zaměstnaní (v tisících osob) 2010 464,9 2009 496,7 2008 480,8

2007 465,8 2006 454,7

2005 475,7

Zdroj: ČSÚ

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK