České ekonomice v říjnu pomohl přebytek zahraničního obchodu

07.12.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. prosince (ČTK) - Dnešní statistická čísla poskytla nejednoznačný obraz vývoje české ekonomiky. Zahraniční obchod skončil v říjnu přebytkem 25,5 miliardy korun, což je nejvyšší přebytek v historii Česka. Průmyslová výroba meziročně vzrostla o 1,7 procenta, propad ale prohloubilo stavebnictví, které meziročně kleslo na osm procent po zářijovém poklesu o 7,1 procenta. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

"Říjnová čísla zahraničního obchodu jsou bezesporu dobrou zprávou pro českou ekonomiku. Uspokojuje především dynamika růstu vývozu. Desetiprocentní nárůst je s ohledem na vysokou srovnávací základnu loňského roku velmi solidním výsledkem, což potvrzuje historicky druhá nejvyšší měsíční hodnota českého vývozu blížící se 257 miliardám korun," uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka.

Podle Pavla Sobíška z UniCredit Bank jsou výsledky zahraničního obchodu příjemným překvapením a jen málo připomínají krizový stav ekonomiky. Situace v zahraničním obchodu se bude pravděpodobně měnit a příležitosti pro český export se budou zmenšovat, míní prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Průmyslová výroba, klíčové odvětví tuzemské ekonomiky, v říjnu meziročně vzrostla o 1,7 procenta, což představuje zrychlení po zářijovém revidovaném růstu o 1,6 procenta. K růstu opět nejvíce přispěla výroba motorových vozidel. Analytik ČSOB Petr Dufek ale upozornil, že průmysl brzdí rychleji, než se čekalo. "Vzhledem k nejnovějšímu vývoji nálad v zahraničí i vývoji indexu nákupních manažerů se dá počítat jen s dalším zpomalováním průmyslu v závěru roku. A s koncem roku přijde i propouštění, které v průmyslu zatím vidět nebylo," dodal.

Podle Pavla Mertlíka z Raiffeisenbank příjemně překvapil růst průmyslových objednávek za říjen v Německu, což dává českému průmyslu pro příští měsíce určitou naději. Prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel poznamenal, že české firmy se jednoznačně nejvíce obávají dopadů dluhové krize v eurozóně. Až daleko za tím jsou obavy z rostoucích cen komodit či kurzových výkyvů. Některé firmy a odvětví budou bojovat o přežití, jiné se budou muset vyrovnat s výraznými poklesy odbytu, míní Kužel.

Meziroční propad ale už zaznamenalo stavebnictví. Průměrný počet zaměstnanců ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci se v říjnu meziročně snížil o 8,5 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců meziročně vzrostla o 1,1 procenta na 29.851 korun.

Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance uvedl, že za problémy tuzemského stavebnictví stojí nedostatečná poptávka domácností i státu; na stavění nejsou peníze. Upozornil, že počet vydaných stavebních povolení ale meziročně roste. "Bohužel, nemůže za to optimismus, ale strach mnoha lidí z vyšší sazby daně z přidané hodnoty (DPH) na stavební práce," podotkl.

Podle Dufka české stavebnictví stále ještě hledá své dno a nejspíše v tom bude pokračovat i v roce 2012. Očekávaný útlum ekonomiky ještě ztenčí zakázky z privátní a nakonec i veřejné sféry, která v důsledku úspor bude dále krátit své investice. Nadějí jsou snad jen peníze z Evropské unie, které ovšem ČR neumí příliš dobře čerpat, míní Dufek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK